UA / RU
Підтримати ZN.ua

Авіація США відпрацювала нанесення ядерного удару 一 Пентагон

У Неваді скинули неозброєні ядерні авіабомби

У США винищувачі F-15E відпрацювали ядерне бомбометання. Для цього використовували неозброєні ядерні авіабомби, скинуті на умовну ціль в штаті Невада. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на ВПС США.

Військово-повітряні сили Штатів провели навчання на полігоні Тонопа в штаті Невада на початку осені "з метою перевірки можливостей F-15E щодо доставки до цілі тактичної ядерної зброї серії B61", 一 йдеться в повідомленні.

Національне управління з ядерної безпеки США уточнило, що країна вже в найближчому майбутньому запустить серійне виробництво нової тактичної ядерної авіабомби B61-12.

У 2022 році новий варіант боєголовки почне замінювати в сховищах застарілі авіабомби В61-3 і В61-4.

Також авіабомби B61-12 різної бойової потужності перекинуть у підземні склади на авіабазах у Німеччині, Бельгії, Нідерландах, Італії та Туреччині, які перебувають під контролем американських військових.

За різними оцінками, в цей час на європейському театрі військових дій США мають у своєму розпорядженні від 100 до 150 ядерних авіабомб для застосування тактичною авіацією. Вони призначені для оснащення тактичних винищувачів-бомбардувальників F-35А, F-15E та F-16C/D, F/A-18 та Tornado ВПС США та інших країн-членів НАТО.

Особливість нової авіабомби, яка прийде на зміну старої моделі, полягає у хвостовому оперенні. Воно робить бомбу керованою і точнішою, що дозволяє не спускати її з парашутом, а скидати з літака, що летить на великій висоті, після чого бомба автономно планує у бік мети багато кілометрів, у разі потреби "підрулюючи" до неї.

Читайте також: Зміна ядерної політики США може підвищити ризик міжнародних конфліктів — FT

Раніше повідомлялося, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс може ухвалити рішення про розміщення ядерної зброї на території Східної Європи.