UA / RU
Підтримати ZN.ua

АНБ встановило шпигунські програми у комп'ютерних мережах армій Росії та Китаю

АНБ вдалося проникнути у російські військові комп'ютерні мережі, а також системи, якими користуються мексиканська поліція і наркокартелі, торговельні інститути ЄС та китайська армія.

Агентство національної безпеки США зуміло проникнути у майже 100 тисяч комп'ютерів у всьому світі і встановити в них своє програмне забезпечення, яке дозволяє здійснювати стеження за цими машинами і може використовуватися для кібератак. Про це повідомила газета New York Times.

У більшості випадків програми встановлювалися через комп'ютерні мережі, однак АНБ також використовувало секретну технологію, що дозволяє проникати на комп'ютери, які не підключені до інтернету, пише газета, посилаючись на представників США, комп'ютерних експертів і документи, отримані від екс-підрядника АНБ Едварда Сноудена.

Газета стверджує, що дана технологія використовується як мінімум з 2008 року і використовує мікроплати з радіопередавачами, які таємно встановлюються на комп'ютерах.

"Радіотехнології дозволяють вирішити одне з найскладніших завдань, над яким протягом багатьох років билися американські розвідслужби: як проникнути у комп'ютери супротивників і деяких партнерів США, які вони всіляко намагаються зробити невразливими для шпигунства або кібератак, - йдеться в статті. - У більшості випадків пристрій з радіопередавачем має бути фізично встановлено шпигуном, виробником або користувачем, який нічого не підозрює".

У багатьох випадках об'єктами програми під кодовою назвою Quantum ставали підрозділи китайської армії, яку Вашингтон звинувачував у здійсненні кібератак на військові та промислові об'єкти США, зазначає New York Times.

Проте газета відзначає, що в рамках програми АНБ вдалося потрапити і у російські військові комп'ютерні мережі, а також системи, якими користуються мексиканська поліція та наркокартелі, торговельні інститути ЄС і такі союзники США, як Саудівська Аравія, Індія і Пакистан. !zn

Читайте також:

Сноуден розповів про суперкомп'ютер АНБ, здатний зламати будь-який код

АНБ США отримало контроль над телекомунікаціями між Європою та Азією

Спецслужби США стежили за користувачами онлайн-ігор

Пентагон підрахував, що Сноуден вкрав у АНБ 1,7 мільйона секретних файлів