UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розвідка США не доповідала Обамі про прослуховування телефону Меркель

Голова агентства національної безпеки США ніколи не обговорював з президентом США операції, пов'язані з канцлером Німеччини, що проводяться розвідслужбою.

Агентство національної безпеки США спростувало повідомлення німецьких ЗМІ, що американський президент Барак Обама ще в 2010 році знав про прослуховування телефону канцлера Німеччини Ангели Меркель.

У заяві АНБ стверджується, що голова агентства Кіт Александер ніколи не обговорював операції, пов'язані з Меркель, із президентом Обамою. На тлі суспільного невдоволення в Німеччині міністр внутрішніх справ Ханс-Петер Фрідріх оголосив вимогу Вашингтону - надати повну інформацію про ймовірну розвіддіяльність США, пише ВBС.

Раніше повідомляла газета Bild, посилаючись на джерела в американських розвідувальних службах, що Александер особисто повідомив Обамі про таємне прослуховування телефону Меркель у 2010 році. Однак Обама запевнив Меркель, що нічого не знав про прослуховування. Шпигунський скандал призвів до безпрецедентного за багато десятиліть погіршення дипломатичних відносин між Німеччиною і США.

Черговий шпигунський скандал вибухнув після того, як стало відомо, що Агентство національної безпеки США незаконно перехоплювало приватні телефонні переговори десятків тисяч громадян Франції, а також прослуховувало мобільний телефон самої Меркель. !zn

Читайте також:

Прослуховування Меркель почалося до її приходу на посаду канцлера

Німеччина запропонує країнам Євросоюзу укласти "антишпигунський пакт"

Посла США викликали до МЗС Німеччини через можливе прослуховування Меркель

Колишній шеф французької розвідки зізнався у шпигунстві за американцями