UA / RU
Підтримати ZN.ua

Amnesty International повідомила про масову депортацію сирійських мігрантів з Туреччини

Amnesty International вважає, що ЄС, можливо, зробив "фатальну помилку", уклавши з Анкарою міграційну угоду.

Експерти Amnesty International (AI) зафіксували масові факти примусового повернення Анкарою сирійських біженців в розорені війною райони Сирії, про це йдеться у звіті правозахисної організації, який вона оприлюднила у п'ятницю, 1 квітня.

За даними AI, з середини січня число висланих сирійських мігрантів, у тому числі дітей та вагітних жінок, сягнула кількох тисяч. Факти депортації відзначені, зокрема, на тлі прийняття на екстреному саміті в Брюсселі 18 березня ЄС і Туреччиною угоди, згідно з яким держави Євросоюзу домовилися про розподіл 72 тисяч сирійських біженців з турецької території, а також про те, що Анкара прийме у себе нелегально переправившихся в Грецію мігрантів.

Згідно зі звітом, щодня з південних прикордонних провінцій Туреччини висилаються групи біженців в складі до ста осіб. На думку фахівців організації, подібні дії Анкари свідчать про "фатальних помилках, які були допущені при укладанні домовленостей між турецькою стороною і Брюсселем.

Туреччина не є країною, "безпечною для сирійських біженців", і "стає все менш безпечною з кожним днем", вважає директор європейських і центральноазіатських програм Amnesty International Джон Далхайзен. Є реальний ризик того, що "деяких з тих, кого ЄС направить назад в Туреччину, спіткає та ж доля", - підкреслив він.

Також фахівці AI звернули увагу на "сумні умови" в таборах для біженців біля кордону з Сирією. Піддали вони критиці і той факт, що турецька влада все частіше відмовляють мігрантам в необхідної реєстрації, без якої ті фактично не мають жодних прав, зокрема, на медичні послуги.

Напередодні видання The Times писало, що турецькі прикордонники розстрілюють сирійських біженців. 16 мігрантів, у тому числі троє дітей, були вбиті прикордонниками, коли вони намагалися перетнути кордон Туреччини, за останні чотири місяці, стверджує видання з посиланням на дані правозахисної організації "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини".

18 березня ЄС та Туреччина прийшли до угоди по біженцям. З 20 березня, всіх нелегальних мігрантів, які прибудуть в Грецію, почнуть висилати назад через Егейське море на турецьку територію.

Як заявляв голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, підписаний документ між ЄС і Туреччиною, "відповідає усім європейським і міжнародним нормам у цій галузі".

Тим часом, у виданні Financional Times відзначають, що навіть якщо угода буде виконана в повному обсязі, це не полегшить тиск через наплив мігрантів до ЄС. Укладена угода, при цьому, відповідає далеко не всім нормам міжнародного права.