UA / RU
Підтримати ZN.ua

Amnesty International повернула Навальному статус «в’язня сумління»

Він був позбавлений статусу за «мову ворожнечі»

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International знову повернула російському опозиційному політику Олексію Навальному статус «в’язня сумління». У лютому у нього відібрали це звання, бо він використовував «мову ворожнечі». Зворотні дії були викликані розумінням, що поведінка та слова можуть із часом змінюватися. Про це йдеться у заяві Amnesty International.

Зокрема зазначається, що підтверджуючи статус Навального, Amnesty наголошує на необхідності дотримання його прав. Більше того – саме історія Навального змусила організацію переглянути власні внутрішні правила. Тож віднині Amnesty припинить практику виключення зі статусу людини, виключно на підставі її минулих дій.

«Частина місії Amnesty полягає в тому, щоб спонукати людей приймати ідею прав людини, а не залишати їх назавжди в пастці свого минулого», – йдеться в заяві.

Проте правозахисники наголосили, що статус в’язня сумління не означає схвалення його політичної програми. «Деякі з попередніх заяв Навального заслуговують на осуд, і ми жодною мірою не виправдовуємо їх. Як правозахисна організація Amnesty International продовжить боротися з расизмом і всіма формами дискримінації, де б вони не існували», – наголошується в повідомленні.

Читайте також: Минулий рік став періодом системного порушення прав людини в Україні: доповідь Amnesty International

Раніше повідомлялося, що правозахисна організація Amnesty International, яка в січні визнала російського політика Олексія Навального в'язнем совісті, скасувала своє рішення.