UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американці просвердлили дірки — в «Роскосмосі» придумали причину витоку повітря з їх модуля на МКС

Щоб скоріше повернутися на Землю

У «Роскосмосі» заявили, що в 2018 році американська астронавтка Серіна Ауньйон-Чанселлор, яка тоді була в складі місії на МКС, спеціально просвердлили в російському відсіку станції кілька дірок. Зробила вона це для того, щоб скоріше повернутися на землю. У NASA такі звинувачення відкидають. Про це повідомляють Українські новини

Все почалося з того, що видання ТАСС, посилаючись на свої джерела, опублікувало висновки, зроблені в «Роскосмосі», про інцидент, що стався в серпні 2018 року, коли астронавтам довелося закладати діру, що з'явилася на зовнішній стіні капсули «Союз». Через дірку виявили витік повітря. Ремонт зайняв 8 годин і проходив у відкритому космосі. Коли «Союз» повернувся на Землю, в Росії пройшло розслідування, результати якого не опублікували.

Зараз росіяни вирішили, що астронавтка NASA Серіна Ауньйон-Чанселлор нібито просвердлила дірки в корпусі МКС, коли дізналася, що в її яремній вені утворився тромб. У російському космічному відомстві порахували, що ця ситуація привела до «гострої психологічної кризи» астронавтки. У матеріалі повідомлялося, що діра не могла бути виконана на Землі, так як корабель ніколи не пройшов би випробування у вакуумній камері, які проводяться перед польотом.

У NASA не стали коментувати здоров'я Сирин, але з росіянами не погодилися.

«Щоб захистити конфіденційність астронавтів, агентство не буде обговорювати медичну інформацію про членів екіпажу», — говорилося в повідомленні NASA.

На сторону Сирин стали офіційні особи агентства Глава програми космічних польотів NASA Кеті Людерс написала в Twitter, що Серіна є «надзвичайно поважним членом екіпажу, яка зробила неоціненний внесок». Також Людерс додала, що не вважає «звинувачення правдоподібним». Також глава NASA Білл Нельсон написав, що «повністю підтримує Серін».

Читайте також: Включення двигунів «Науки» призвело до розвороту МКС на 540 градусів

Раніше повідомлялося, що космічне агентство «Роскосмос» і Китайське національне космічне агентство представили проект спільної бази на Місяці, повідомили представники країн на спільній презентації космічних агентств Китаю і РФ.

Місячну базу планують побудувати до 2035 року.