UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американські сенатори вимагають від Саудівської Аравії скоротити видобуток нафти

В іншому випадку американські законодавці загрожують законом про виведення американських військ і припинення військової співпраці.

Сенатори-республіканці, які представляють "нафтові" штати США, зустрілися з міністрами Саудівської Аравії, зажадавши від королівства почати реальне скорочення нафтовидобутку, повідомляє Reuters.

Вимоги висловили сенатори Ден Салліван (від Аляски) і Кевін Крамер (від Північної Дакоти), за підтримки Білла Кесседі (від Луїзіани) і ще 11 сенаторів-республіканців. Вони провели переговори з міністром енергетики Саудівської Аравії принцом Абдулазизом бін Салман, заступником міністра оборони Халідом бін Салман і послом Саудівської Аравії в Сполучених Штатах принцесою Римой бинт Бандар бін Султан.

"Королівство має зробити переконливі, конкретні дії, щоб значно скоротити видобуток нафти, і це потрібно зробити найближчим часом", - сказав Салліван, у той час як Крамер підкреслив, що дії Саудівської Аравії з нарощування нафтовидобутку в умовах кризи економіки через пандемію коронавіруса "неприпустимі", "непрощенні" і "не будуть забуті".

Свої наполягання американські сенатори підкріплюють законопроектом, внесеним на розгляд у березні та передбачає виведення з Саудівської Аравії американських військ і військових радників, зняття зі служби розміщених в країні комплексів "Петріот" і системи протиракетної оборони THAAD.

Країни ОПЕК вже домовилися знизити видобуток нафти, хоча Мексика не дозволяла прийняти остаточне рішення. Дещо пізніше з Мексикою домовився президент США.

Про те, як вплине на світовий ринок угода країн ОПЕК про скорочення нафтовидобутку читайте у статті оглядача відділу міжнародної політики Володимира Кравченка "Залиті нафтою".