Сільгоспвиробники в США змушені знищувати мільйони тон швидкопсувних фруктів і овочів, оскільки через карантин позбулися багатьох клієнтів, повідомляє агентство UPI.
Закриття підприємств громадського харчування та готелів у США позбавило замовлень багатьох дрібних і середніх фермерів, змушуючи їх утилізувати власний врожай, який вони не сподіваються продати. Найбільш вразливими в такій ситуації опинилися помідори, салат і зелена квасоля.
"Це катастрофа, - стверджує фермер з Флориди Тоні Дімар. - Я втрачаю урожай, втрачаю покупців, залишаю пакувальний матеріал". За словами ДиМара, він змушений спостерігати, як 10 мільйонів тонн помідорів згнили в його господарстві, залишившись незібраними.
Пошуки роздрібних покупців або продуктових банків, які могли б взяти їх товар, в більшості випадків виявляються марними і фермери сподіваються лише на фінансову підтримку уряду. Найбільше об'єднання фермерів "Об'єднана асоціація свіжих продуктів" в співробітництві з Міністерством сільського господарства США намагається налагодити допомогу, залучаючи рітейлерів, і навіть домовляючись про безкоштовні постачання в державні школи.
Фермер Пол Аллен, який володіє 8 000 акрів (3237 гектарів) угідь в окрузі Палм-Біч, змушений залишити на полях врожай зеленої квасолі, оскільки не бачить сенсу оплачувати навіть збір продуктів, на які немає попиту.
"Ми не зможемо працювати, якщо не отримаємо допомогу в рамках федерального пакету стимулювання або страхування від призупинення роботи підприємства", - сказав Дімар.
Міністерство сільського господарства США запевняє, що відстежує ситуацію і буде застосовувати свої заходи для полегшення ситуації.
У США для подолання економічних наслідків епідемії коронавіруса прийнятий пакет урядової допомоги підприємствам і домохозйствам на 2,2 трильйона доларів. У Південній Америці спалах зараження коронавірусом супроводжується посухою, що також призведе до втрати значної частини врожаю.