UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американські авіаносці зайдуть в Південно-Китайське море, де КНР проводить навчання

У поширеній Пентагоном заяві йдеться про район, де повинні відбутися навчання.

Американські авіаносці "Рональд Рейган" і "Німіц" разом з кораблями супроводу спрямовані в район Південно-Китайського моря для проведення великих військово-морських навчань, повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, кораблі направлені, щоб "донести до Китаю недвозначне повідомлення про те, що вони не схвалюють нарощування військової потужності Пекіна в регіоні".

"Мета полягає в тому, щоб послати недвозначний сигнал нашим партнерам і союзникам, що ми віддані підтримці регіональної безпеки і стабільності", - заявив журналістам контр-адмірал Джордж Уікофф, командувач ударним угрупованням на чолі з авіаносцем "Рональд Рейган".

Спостерігачі звертають увагу, що раніше про проведення з 1 по 5 липня навчань в районі островів Сиша (Парасельські) в Південно-Китайському морі оголосив Китай. Напередодні міністерство оборони США завіло про стурбованість у зв'язку з цим повідомленням.

"Проведення військових навчань на спірній території в Південно-Китайському морі контрпродуктивно для зусиль по ослабленню напруженості і підтримці стабільності. Дії КНР ще більше дестабілізують ситуацію в Південно-Китайському морі", - підкреслюється в заяві.

Пентагон завив, що буде продовжувати стежити за ситуацією в надії на те, що "КНР знизить рівень мілітаризації і примусу своїх сусідів в Південно-Китайському морі".

"Ми настійно закликаємо всі сторони проявляти стриманість і уникати воєнних дій, які могли б загострити розбіжності в Південно-Китайському морі", - відзначило міноборони США.

Острови Сиша є предметом територіальної суперечки між Китаєм і В'єтнамом. Належність ще одного архіпелагу в Південно-Китайському морі - Наньша (Спратлі) - оскаржують Китай, В'єтнам, Бруней, Малайзія і Філіппіни.

Читайте також: Військові кораблі США увійшли у спірне Південно-Китайське море, розсердивши Китай

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на очах світу розгортається нове протистояння наддержав, в якому тільки одне обмеження - неможливість безпосередньо застосовувати військову силу. Все інше можна. У світлі такого протистояння укладену між Вашингтоном і Пекіном угоду - далеко не мирний договір. У цьому конфлікті мирний договір можливий - але він буде означати капітуляцію однієї зі сторін.

Торгова війна між Китаєм і Сполученими Штатами почалася навесні 2018 року, коли Вашингтон прийняв рішення підвищити мита на алюміній і сталь з ряду країн, в тому числі з КНР. Пекін відповів на дії Вашингтона у відповідь митами.

Детальніше про роль досягнутого торгового угоди в торговельній війні між двома наддержавами читайте в матеріалі Віктора Константинова "Ворожі партнери" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".