UA / RU
Підтримати ZN.ua

Алієв про можливий новий конфлікт у Карабаху: «Винною у цьому буде саме Франція»

Президент Азербайджану розкритикував військові контракти між Вірменією та Францією

Президент Азербайджану Ільхам Алієв продовжує критикувати Францію за її позицію щодо конфлікту у Карабаху, контроль над яким відновив Баку, а також за майбутні поставки зброї Вірменії за укладеними контрактами. 

«Передача Францією озброєння Вірменії є підходом, що служить не миру, а новому протистоянню, і якщо в регіоні відбудеться якесь нове протистояння, то винною в цьому буде саме Франція», – заявив Алієв під час розмови із главою Європейської Ради Шарлем Мішелем 7 жовтня, передає азербайджанське державне агентство «АЗЕРТАДЖ».  

Читайте також: У Гаазі призначили слухання щодо Карабаху на вимогу Вірменії – що хочуть від Баку

Важливе із заяв Алієва Мішелю:

Читайте також: США і Росія провели таємні переговори напередолні кризи в Карабаху – POLITICO

Нагадаємо, що 2 жовтня Вірменія закликала Європейський Союз запровадити санкції проти Азербайджану за його військову операцію у Карабаху. Вірменський посол у ЄС заявив, що Азербайджан може незабаром напасти на Вірменію, якщо Захід не вживе рішучих заходів. 

Переговори між президентом Азербайджану Алієвим та прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном, заплановані на 5 жовтня у Гранаді (Іспанія) були зірвані. В Азербайджані відмовилися від зустрічі через те, що Німеччина та Франція були проти присутності представника союзника Азербайджана – Туреччини. Пізніше Алієв запропонував підписати мирний договір між Азербайджаном та Вірменією у Грузії. 

Читайте також: Нагірний Карабах формально завершує боротьбу за незалежність: огляд

Повернення Карабаху під владу Азербайджану кардинально змінює розстановку сил на Південному Кавказі й означає зменшення впливу Росії в регіоні. Чим може заповнитися ця порожнеча пояснює оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Війна за Карабах. Хто прийде замість Росії?»