UA / RU
Підтримати ZN.ua

Адміністрацію Байдена попередили про зростання невдоволення позицією США в арабському світі — CNN

Штати підтримують Ізраїль у боротьбі з ХАМАС.

Адміністрація президента США Джо Байдена отримала попередження від американських дипломатів в арабських країнах про те, що її рішуча підтримка військової кампанії Ізраїлю в Секторі Гази може призвести до втрати підтримки з боку арабської громадськості "на ціле покоління". Про це йдеться в дипломатичній телеграмі, з якою ознайомилися журналісти CNN.

У телеграмі підкреслюється глибоке занепокоєння американських офіційних осіб зростанням невдоволення щодо Сполучених Штатів, яке спалахнуло невдовзі після того, як Ізраїль розпочав операцію проти ХАМАС після масштабного нападу бойовиків.

Читайте також: Жертвою війни Ізраїлю з ХАМАСом може стати Джо Байден

"Ми сильно програємо на полі бою в інформаційному просторі", - йдеться в телеграмі посольства США в Омані.

Рішуча підтримка США дій Ізраїлю розглядається “як матеріальна і моральна провина в тому, що вони вважають можливими воєнними злочинами", йдеться у телеграмі. 

Телеграма з посольства написана другою за рангом посадовою особою США в Маскаті і надіслана, серед інших, до Ради національної безпеки Білого дому, ЦРУ і ФБР. Хоча це лише одна телеграма від регіонального посольства, вона дає уявлення про тривогу з приводу зростання антиамериканської хвилі, що охоплює Близький Схід.

Інша телеграма від американського посольства в Каїрі передала до Вашингтона коментар в державній єгипетській газеті про те, що "жорстокість і зневага президента Байдена до палестинців перевершила всіх попередніх президентів США".

Байден перебуває під тиском всередині країни і за кордоном через підтримку Ізраїлю з боку США на тлі руйнувань у Секторі Гази і гуманітарної кризи в регіоні. У той час як адміністрація опирається закликам до припинення вогню, офіційні особи працюють над збільшенням допомоги, що надходить до анклаву, і наполягають на гуманітарних паузах у бойових діях, зокрема, для можливості виїзду цивільного населення.

Останніми днями союзники США в арабському світі чітко висловили обурення через гуманітарну кризу в Секторі Гази.

Читайте також: Нетаньягу все ще вважає можливою мирну угоду з Саудівською Аравією, попри бойові дії у Секторі Гази 

Минулих вихідних держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав саміт, скликаний міністром закордонних справ Йорданії, на якому були присутні високопоставлені дипломати з Єгипту, Катару, Об'єднаних Арабських Еміратів і Саудівської Аравії. Арабські лідери закликали до припинення вогню, в той час як Блінкен повторив позицію США, стверджуючи, що повне припинення вогню дасть ХАМАС час перегрупуватися і здійснити новий напад на Ізраїль. У четвер, 9 листопада, Білий дім повідомив, що Ізраїль погодився на щоденні чотиригодинні паузи у бойових діях у північній частині Сектору Гази.

Читайте також: Прем'єр Бельгії закликала ввести санкції проти Ізраїлю та розслідувати бомбардування Гази

Президент Байден і його адміністрація беззастережно на боці Ізраїлю. Однак серед його потенційних виборців чимало тих, хто не підтримує такої політики Білого дому й виходить на пропалестинські демонстрації протесту, які іноді навіть загрожують перетворитися на побоїща. Про те, чому «Жертвою війни Ізраїлю з ХАМАСом може стати Джо Байден», читайте в статті Анни Бродські-Кроткіної.