UA / RU
Підтримати ZN.ua

Адміністрація Байдена після інавгурації хоче домовитися з Росією про скорочення ядерного арсеналу – NYT

Договір про взаємне скорочення стратегічних ядерних арсеналів, підписаний ще Обамою та Мєдвєдєвим, закінчується в лютому

Адміністрація Джо Байдена після його інавгурації планує відновити ядерні переговори з Росією і одночасно покарати Москву за хакерські атаки на уряд, пише американська газета The New York Times з посиланням на радника.

Договір СНО-3 про взаємне скорочення стратегічних ядерних арсеналів, підписаний президентами Обамою та Мєдвєдєвим, закінчується в лютому. Президент США Дональд Трамп хотів включити в договір і Китай, але передумав.

Радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван розповів, що контроль за озброєннями - одна з небагатьох сфер, в якій США і РФ все ще можуть співпрацювати. За його словами, продовження ядерного договору стане тестом цієї співпраці.

Паралельно зі співпрацею в ядерній сфері Байден обіцяв покарати Росію за найбільшу хакерську атаку на державні відомства США після того, як 18 грудня держсекретар Майк Помпео виступив із заявою, в якій назвав причетність Росії до атаки «найбільш вірогідною». Водночас президент Дональд Трамп заявив, що за атакою може стояти Китай. Впливові республіканці Марк Рубіо, глава сенатського комітету з розвідки, і Мітт Ромні розкритикували Трампа за «сліпоту» щодо Росії.

Пізніше Вашингтон висунув звинувачення російським хакерам, через дії яких десятки акаунтів електронної пошти Міністерства фінансів США були зламані.

Наприкінці 2018 року російський державний телеканал RT опублікував кадри випробувального запуску ракети комплексу "Авангард" з гіперзвуковим планують крилатим бойовим блоком, про який Путін хвалився в посланні Федеральним зборам в березні того ж року. 

Тоді він говорив, нова ракета має необмежений радіус дії та "непередбачувану траєкторію польоту". При цьому Путін заявив про те, що "ні у кого іншого такої зброї поки немає", а коли з'явиться, додав він, "наші хлопці придумають щось нове". Пентагон у 2020 році випробував гіперзвукову ракету.

На підсумковій у 2020 році пресконференції Путін повторив, що Росія готові до продовження діалогу. Обраний президент США Джо Байден, за його інформацією, також повідомляв, що готовий продовжувати діалог і зберегти цей «фундаментальний основоположний документ».

Путін також розповів, що робота над гіперзвуковою ракетою «Циркон» "фактично завершена". Чергові пуски цієї ракети Міноборони РФ опублікувало в кінці листопада та в жовтні. Про успішне завершення випробувань «циркону» Міноборони РФ відзвітувало в кінці липня.

Детальніше про ядерну угоду США і Росії читайте в статті Олексія Їжака "Вільна головоломка" на сайті ZN.UA.