UA / RU
Підтримати ZN.ua

Rzeczpospolita: Економіка Росії – на дні

Статистичні дані не залишають сумнівів о тому, що економічна криза в Росії поглибилася.

Російська економіка опинилася на дні, зменшується виробництво та споживання. Польська газета Rzeczpospolita пише, що безробіття серед росіян досягло максимум за останню декаду. Падіння промислового виробництва пришвидшився у півтора раза, а споживання харчі зменшилось на 20 відсотків, послуги – на 40 відсотків. Пасажирський транспорт практично завмер, а прибутки від експорту нафтових та газових компаній стали найнижчими.

Травень став гіршим за квітень для економіки РФ. Статистичні дані не залишають сумнівів о тому, що економічна криза в Росії поглибилася. Офіційно безробітними залишалися 2,14 мільйона громадян РФ. 

У порівнянні з минулим роком, промислове виробництво знизилося на десять відсотків. Серед найбільш постраждалих галузей – видобуток нафти (мінус 14,2 відсотка) та газу ( мінус 16,6 відсотка). Ціни на вуглеводні стали історично низькими.

Газета пише, що російські крамниці спорожніли, оборот торговельних мереж зменшився на 20 відсотків, а у квітні на 23 відсотки). Пасажирський транспорт впав у глибоку кому через зменшення на 83 відсотки. Вантажний транспорт знизився на 10 відсотків.

Через кризу зменшилися й зарплатні росіян та росіянок. Хоча й у порівнянні з минулим роком середня зарплата зросла на один відсоток (49 306 рублів або ж 635,4 євро), враховуючи інфляцію, 70 мільйонів  росіян, які мають роботу, збідніли на два відсотки.

Показники заробітної платні могли б стати ще гіршими, але одноразові великі виплати у найбільших концернах у формі премії для ключових менеджерів та рад директорів дещо покращили показники.

У темній картині російської економіки єдиним просвітом стало сільське господарство, яке за кілька місяців зросло на три відсотки та зростання залишається на разі стабільним.

Мінекономіки РФ каже, що зменшення ВВП вже другий місяць поспіль є двозначним: у квітні зниження на 12 відсотків, у травні – на 10,9 відсотка.

Читайте також: Путін підняв податок для багатих росіян перед референдумом

За прогнозами ОПЕК, у цьому році буде спостерігатися найбільше в історії падіння попиту на нафту - до 6,8 млн барелів на добу, а у квітні падіння складе 20 млн барелів на добу. Про це йдеться у звіті організації.

Як повідомлялося, країни ОПЕК+ погодили умови нового скорочення видобутку, яке повинне врятувати ринок від нового обвалу цін на нафту. Експерти прогнозують падіння світового попиту на нафту в квітні через пандемію коронавірусу COVID-19, за різними оцінками, попит знизиться від 17 до 35%.

Експортери домовилися знизити видобуток з 1 травня на 23% або 10 млн барелів на добу – це близько 10% денного світового споживання у звичайний час.

Докладніше про те, як вплине угода країн ОПЕК+ на ціноутворення "чорного золота", читайте у статті Володимира Кравченка "Залиті нафтою" для ZN.UA.