UA / RU
Підтримати ZN.ua

11 мільйонів доларів на хвилину – стільки субсидій отримує індустрія викопного палива

Країни G20 викидають майже 80% світових парникових газів.

Аналіз Міжнародного валютного фонду (МВФ) показав, що промисловість з видобутку викопного палива отримує субсидії в розмірі 11 мільйонів доларів щохвилини.

Експерти МВФ встановили, що видобуток і спалювання вугілля, нафти та газу отримав дотацій на суму 5,9 трильйона доларів у 2020 році, при цьому жодна країна не встановлює ціни на всі види палива достатньою мірою, щоб показати їх повну вартість та екологічні витрати. У МВФ заявили, що субсидії "підливають масла у вогонь" кліматичної кризи в той час, коли терміново потрібно швидке скорочення викидів вуглецю, передає The Guardian.

Явні субсидії, що знижують ціни на паливо, склали 8% від загального обсягу, а податкові пільги - ще 6%. Найбільший вплив справила нездатність змусити забруднювачів навколишнього середовища платити за смерті та погіршення здоров'я, викликані забрудненням повітря (42%), а також за теплові хвилі та інші наслідки глобального потепління (29%).

На думку аналітиків МВФ, встановлення цін на викопне паливо, що відображають його справжню вартість, дозволить скоротити глобальні викиди CO2 більш ніж на третину. Це стало б великим кроком на шляху до досягнення узгодженої на міжнародному рівні цілі в 1,5C. Досягнення цієї мети є ключовим завданням кліматичного саміту ООН Cop26 в листопаді.

Узгодження правил для вуглецевих ринків, які дозволять правильно встановити ціни на забруднення, є ще однією метою Cop26. "Реформа цін на викопне паливо не може бути більше своєчасної", - говорять дослідники МВФ. За їх словами, припинення субсидування викопного палива дозволить запобігти близько мільйона смертей на рік від забрудненого повітря і принесе урядам трильйони доларів.

"Реформа принесе величезні вигоди, тому на карту поставлена величезна сума", - сказав Ян Перрі, провідний автор доповіді МВФ. "Деякі країни не хочуть підвищувати ціни на енергоносії, тому що вважають, що це зашкодить бідним. Але стримування цін на викопне паливо - вкрай неефективний спосіб допомогти бідним, тому що велика частина вигоди дістається заможнішим. Було б краще направити ресурси на надання прямої допомоги бідним і вразливим верствам населення".

За словами Перрі, 50 країн взяли на себе зобов'язання добитися нульового рівня викидів до середини 21 століття, а у світі існує понад 60 схем ціноутворення на викиди вуглекислого газу, що дає деякі обнадійливі ознаки: "Але ми все ще тільки дряпаємо поверхню, і нам належить пройти ще дуже довгий шлях".

У 2009 році G20 домовилася про поетапну відмову від "неефективних" субсидій на викопне паливо, а у 2016 році G7 встановила крайній термін - 2025 рік, але прогрес виявився незначним. У липні в доповіді було показано, що країни G20 субсидували викопне паливо на трильйони доларів з 2015 року, коли було підписано Паризьку кліматичну угоду.

"Щоб стабілізувати глобальну температуру, ми повинні терміново відмовитися від викопного палива, а не підливати масла у вогонь", - сказав Майк Коффін, старший аналітик аналітичного центру Carbon Tracker. "Дуже важливо, щоб уряди припинили підтримувати галузь, яка перебуває в занепаді, і замість цього прагнули прискорити перехід до низьковуглецевої енергетики й нашому майбутньому".

Комплексна доповідь МВФ показала, що у 2020 році ціни будуть як мінімум на 50% нижче їх дійсної вартості для 99% вугілля, 52% дизельного палива і 47% природного газу. П'ять країн несуть відповідальність за дві третини субсидій: Китай, США, Росія, Індія і Японія. Якщо не вжити заходів, субсидії виростуть до $6,4 трильйона у 2025 році, вважає МВФ.

3Dnews

Правильне ціноутворення на викопне паливо дозволить скоротити викиди, наприклад, коштом стимулювання електрогенераторів до переходу з вугілля на поновлювані джерела енергії, а також шляхом того, що електромобілі стануть ще дешевшим варіантом для автомобілістів. За словами Перрі, важливо міжнародне співробітництво, щоб розвіяти побоювання, що країни можуть втратити конкурентоспроможність, якщо ціни на викопне паливо будуть вище.

"Звіт МВФ - це протверезне читання, яке вказує на один з головних дефектів світової економіки", - сказала Марія Пастухова з аналітичного центру e3g. "Дорожня карта МЕА "Чистий нуль" передбачає, що до 2030 року буде потрібно 5 трильйонів доларів, щоб вивести світ на шлях до кліматично безпечного світу. Жахливо усвідомлювати, що такі необхідні зміни могли б початися вже зараз, якби не прихильність урядів до індустрії викопного палива в багатьох великих країнах".

"Субсидії на викопне паливо були основним каменем спотикання в процесі G20 протягом багатьох років", - сказала вона. "Тепер вся увага прикута до саміту лідерів G20 в кінці жовтня".

Іпек Генчсу з Інституту закордонного розвитку сказав: "[Реформа субсидій] вимагає підтримки вразливих споживачів, які постраждають від зростання цін, а також працівників галузей, які просто змушені будуть закритися. Вона також вимагає проведення інформаційних кампаній, що показують, як зекономлені кошти будуть перерозподілені в користь суспільства у вигляді охорони здоров'я, освіти та інших соціальних послуг". Багато людей виступають проти реформи субсидій, тому що бачать в ній лише те, що уряд щось забирає і не віддає.

Країни G20 викидають майже 80% світових парникових газів. Понад 600 світових компаній, що входять в коаліцію We Mean Business, включаючи Unilever, Ikea, Aviva, Siemens і Volvo Cars, недавно закликали лідерів країн G20 припинити субсидування викопного палива до 2025 року.