UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський ланцюжок постачання ядерної енергії отримав схвалення — Bloomberg

МАГАТЕ застерігає від ігнорування поставок ядерного палива Кремлем.

Організація ООН з нагляду за ядерною безпекою попередила, що швидкого способу послабити контроль Росії над ланцюжками ядерних поставок не існує, а загроза дострокового розриву зв'язків завдасть шкоди світовим енергетичним ринкам. Європейські країни й США спробували відмовитися від поставок Росії після початку повномасштабної війни в Україні. Контрольована Кремлем корпорація "Росатом" переважає у світі серед постачальників ядерного палива і є найбільшим експортером реакторів. На саміті з ядерної енергетики керівник Міжнародного агентства з атомної енергії застеріг від політизації цієї технології, зазначає Bloomberg.

"Я б застеріг від цього пункту: хороша ядерна енергетика проти поганої ядерної енергетики. Я не думаю, що це те, що нам потрібно на світовому енергетичному ринку", — заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Нові дані свідчать, що торгівля ядерним паливом у Росії сягнула рекордного рівня у 2023 році, навіть незважаючи на те, що США і Європа намагалися обмежити постачання нафти й газу. Атомна промисловість має якнайшвидше адаптувати ланцюги поставок, щоб відмовитися від російських, але для цього потрібен час, заявив прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо.

Читайте також: Україна забезпечила можливість застосування європейських санкцій проти "Росатому"

Нагадаємо, що російська корпорація "Росатом" приймає активну участь у війні проти України. Вона керує діями російських окупантів в районі захопленої Запорізької АЕС. Керівники "Росатому" шантажували та погрожували працівникам української атомної електростанції. Їхні дії шкодять не лише України, а й іншим сусіднім країнам.