UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протести в Ірані – цього разу жертвою силовиків стала 16-річна дівчинка

Під час протестів молоді в Ірані через смерть у поліцейській дільниці 22-річної Махси Аміні, затриманої поліцією за "неправильне" носіння хіджабу, загинула 16-річна Ніка Шакарамі.

У п'ятницю, 7 жовтня, мати 16-річної іранської дівчини Нікі Шакарамі заперечила офіційні заяви про те, що її дочка впала з високої будівлі. Вона заявила, що дівчинка загинула від ударів по голові під час придушення протестів проти хіджабу, що вирують у країні, повідомляє AP NEWS.

Насрін Шакарамі також заявила, що влада тримала смерть її дочки Нікі в секреті протягом дев'яти днів, а потім забрала тіло з моргу, щоб поховати його у віддаленому районі, попри бажання сім'ї.

У четвер вбита горем мати виступила з відеозверненням на Радіо Фарда, перськомовному відділенні станції Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, що фінансується США.

Ніка Шакарамі стала останньою іконою протестів, які розглядаються як найсерйозніша загроза правлячій еліті Ірану за останні роки. Спроби влади останніми днями уявити смерть підлітка як нещасний випадок можуть свідчити, що цей інцидент розпалює ще більший гнів іранців проти уряду.

Читайте також: Шість країн ЄС планують запровадити санкції проти Ірану за придушення протестів 

За оцінками правозахисних груп, за останні три тижні було вбито десятки демонстрантів. У четвер група Amnesty International, що базується в Лондоні, опублікувала свої висновки про найбільш смертоносний на сьогоднішній день інцидент — у місті Захедан 30 вересня.

У звіті йдеться, що іранські сили безпеки вбили щонайменше 66 людей, включаючи дітей, і поранили сотні, відкривши вогонь бойовими патронами за протестувальниками, перехожими та віруючими в ході жорстокого придушення протестів того дня. Іранська влада заявила, що в заворушеннях у Захедані брали участь неназвані сепаратисти.

Тим часом мати Нікі Шакарамі дала відсіч спробам офіційних осіб представити смерть її дочки як нещасний випадок.

У своєму відеозверненні вона заявила, що, згідно з висновком судмедекспертів, Ніка померла від багаторазових ударів по голові.

Тіло Нікі було ціле, але деякі зуби, кістки обличчя та частина задньої частини черепа були зламані, сказала вона. "Пошкодження були завдані по голові, - сказала вона. - Її тіло, руки та ноги були цілі".

Раніше цього тижня начальник поліції Ірану генерал Хоссейн Аштарі заявив, що дівчина увійшла до будівлі та впала з верхнього поверху, що призвело до її смерті.

Насрін Шакарамі сказала, що її дочка залишила свій будинок у Тегерані у другій половині дня 19 вересня, щоб приєднатися до протестів проти хіджабу. За її словами, протягом наступних кількох годин вона кілька разів зв'язувалася телефоном з Нікою, благаючи її повернутися додому. Востаннє вони розмовляли перед опівночі. "Потім мобільний телефон Нікі відключився", - сказала вона.

Наступного ранку сім'я шукала Ніку в поліцейських дільницях та в'язницях, але протягом дев'яти днів про її місцезнаходження нічого не було відомо. За її словами, на 10-й день влада нарешті видала тіло, яке зберігалося в морзі Хорамабада.

У день запланованого похорону сім'я дізналася, що тіло було викрадено з моргу і відвезене до віддаленого села для таємного поховання під посиленою охороною, сказала Насрін Шакарамі.

Після підтвердження її смерті Ніка стала ще однією іконою протестів разом з Аміні. Фотографія Нікі у чорній футболці, зі стильною двоколірною стрижкою та підводкою для очей широко поширилася у соціальних мережах.

Влада заарештувала брата та сестру Насрін Шакарамі. Сестра, Аташ, пізніше заявила на іранському телебаченні, що її племінниця впала з високої будівлі.

Мати Нікі сказала, що, на її думку, на її братів та сестер було чинено тиск, щоб вони повторили офіційну версію.

Іран має довгу історію трансляції вимушених зізнань.

У п'ятницю офіційне інформаційне агентство IRNA повідомило, що комісія встановила, що Махса Аміні померла від церебральної гіпоксії, за якої знижується надходження кисню до мозку. У повідомленні йдеться, що вона мала множинну недостатність, але "її смерть не була викликана тупими травмами голови, органів і життєво важливих частин тіла".

Наприкінці йдеться, що Аміні страждала на серцеву аритмію, гіпотонію і втрату свідомості, перш ніж її доправили до лікарні.

Сім'я Аміні відкинула звіт, оскільки влада не проконсультувалася з медичними фахівцями, як того вимагала родина, повідомляє ВВС Persian. Батько Махси Аміні раніше заявляв, що на її трупі були явні сліди синців та побоїв.

Протести, які вирують в Ірані вже четвертий тиждень, були викликані смертю 22-річної Махси Аміні, затриманої поліцією вдач. Вони затримали Аміні за ймовірні порушення суворого ісламського дрес-коду, прийнятого в країні.

Молоді жінки часто очолюють протести, зриваючи та демонстративно розмахуючи хустками, закликаючи до повалення уряду. Протести швидко поширилися по всьому Ірану і були зустрінуті жорстким придушенням з боку уряду, включаючи побиття, арешти та вбивства демонстрантів.