UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аландські острови вже давно стали вразливим місцем Фінляндії в Балтійському морі — The Times

Аландські острови залишаються демілітаризованими.

Аландські острови в Балтійському морі є демілітаризованими й — цей статус звільняє місцевих жителів від державної служби й не дозволяє Фінляндії утримувати гарнізон на одній з найбільш стратегічних частин свого узбережжя. Незахищені острови, які контролюють доступ до Фінської та Ботнічної заток, є своєрідним вразливим місцем на Балтиці, яке також називають "озером НАТО" після вступу Швеції та Фінляндії до оборонного Альянсу минулого року, зазначає The Times.

"Фінляндія — це ключ до оборони Північної Європи, а острови — це чорний хід для оборони Фінляндії. Демілітаризований статус вигідний лише Росії", — каже Пекка Товері, фінський депутат Європарламенту від правлячої Національної коаліційної партії й колишній генерал-майор фінських збройних сил.

Фінляндія зберегла призов на військову службу після закінчення холодної війни й має найбільшу армію воєнного часу в Європі. Але високопоставлені військові зазначають, що, попри укріплення вздовж кордону з Росією, Фінляндія імпортує 95% своїх товарів морем і майже повністю покладається на протоки, що оточують Аландські острови, щоб підтримувати зв'язок зі світом.

Читайте також: Україна отримує від Фінляндії новітні військові розробки ‒ Yle

Але Фінляндія не поспішає ремілітаризувати Аландські острови.

"Звичайно, є вразливі місця. Але Сили оборони Фінляндії враховували їх протягом десятиліть. Зараз вони беруться до уваги в оборонному плануванні НАТО. Я не передбачаю жодних змін у статусі. Якби зміни відбулися, вони, очевидно, мали б бути узгоджені з нашими друзями й партнерами", — каже Еліна Валтонен, міністр закордонних справ Фінляндії.

Ті ж договори, які вимагають демілітаризації, також зобов'язують Фінляндію захищати Аландські острови в разі нападу на них, і хоча фінські сили оборони не можуть проводити навчання на самому архіпелазі, військові експерти відзначають часті військові навчання у фінських прибережних районах, які мають надзвичайну схожість з географічним розташуванням островів.

Читайте також: Росіянам хочуть заборонити купляти нерухомість у Фінляндії

Раніше Еліна Валтонен, міністр закордонних справ Фінляндії заявила, що уряд країни виступає проти проведення переговорів між Трампом та Путіним у Гельсінкі. Фінляндія відмовляється від своєї колишньої ролі нейтрального посередника, посилаючись на необхідність протистояти російській агресії.