UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звірства росіян в Україні: до збору доказів долучився отець Патрік Дебуа, який 20 років розслідував злочини нацистів

В Україні запустили сайт, де можна залишити свідчення щодо воєнних злочинів РФ.

До розслідування воєнних злочинів російських військових в Україні приєднався отець Патрік Дебуа, який 20 років розслідував злочини нацистів в часи Другої світової війни. Він є президентом та засновником організації «Яхад-Ін Унум», створеної з метою розслідування воєнних злочинів нацистів в часи Другої світової війни. В Україні організація в першу чергу сконцентрується на записі показів очевидців. Свідки злочинів РФ можуть записатися на інтерв’ю на сайті. Також це можна зробити за одним із контактів: ukr.svidok@gmail.com, +38 098 943 1217, +38 067 332 5188. Водночас крім надання свідчень, можна допомогти в наданні гуманітарної допомоги тим, кому це потрібно.

Дослідники воєнних злочинів РФ збиратимуть свідчення масових вбивств і нищення цивільної інфраструктури у Бучі, Маріуполі, Харкові, Миколаєві та по всій території України. Їх представлять у Міжнародному кримінальному суді, а також у прокуратурах європейських країн. Відеоінтерв’ю планується проводити у zoom, за участі українських волонтерів. При цьому свідчення українською та російською мовами перекладть англійською для міжнародних інстанцій. Крім свідчень очевидців дослідники працюватимуть з топографічними картами, визначатимуть та фіксуватимуть точні місця злочинів. 

Вказано, що Міжнародний кримінальний суд, а також прокуратури Німеччини, Франції, Бельгії та інших європейських країн, які мають право розслідувати воєнні злочини, не можуть проводити власні слідчі дії в України. Тому ці слідчі органи спиратимуться на матеріали, представлені українською прокуратурою та іншими позивачами. Найбільшу вагу для європейських судів матимуть свідчення, зібрані недержавними та незалежними організаціями, такими як «Яхад-Ін Унум». 

«Аби протистояти злочинам Російської Федерації, ми повинні зберегти голоси свідків. Адже саме вони є одним із найважливіших доказів для суду. Майже 20 років «Яхад-Ін Унум» розслідує злочини нацистів в Україні та Східній Європі. Ми розробили спеціальну методологію, опитали понад вісім тисяч свідків та відвідали більшість українських міст і селищ. Але ніколи я не міг подумати, що в 21 столітті ми так само будемо розслідувати воєнні злочини на цих стражденних землях», – зазначив Патрік Дебуа. 

Французький католицький священник отець Патрік Дебуа досліджував факти Голокосту та інші злочини нацистів починаючи з 2002 року. У 2004 році він створив організацію «Яхад-Ін Унум» аби проводити дослідження більш масштабно. За два десятки років представники «Яхад-Ін Унум» відвідали понад 3 100 місць вбивств, та виявили масові поховання, де покояться близько двох мільйонів євреїв та ромів, вбитих на території Східної Європи.

З 2015 року «Яхад-Ін Унум» розпочала розслідування геноциду та інших масових злочинів у Гватемалі, Іраку та Сирії. Методологія, створена «Яхад-Ін Унум», отримала міжнародне визнання. А докази, зібрані командою дослідників, стали основою для обвинувальних вироків членам ІДІЛ. Зокрема, колишня представниця ІДІЛ Сара О. була засуджена у Німеччині після того, як «Яхад-Ін Унум» виявив докази її злочинів у Іраку. Це був перший випадок притягнення до відповідальності за злочини проти людяності, скоєні за ознаками статі та релігії. У Бельгії на основі доказів, наданих «Яхад-Ін Унум», було розпочато вісім кримінальних розслідувань проти колишніх членів ІДІЛ.

Читайте також: Воєнні та військові злочини: Коаліція 5am пояснила різницю

Бучу назвали другою «Сребреницею», а загадкова руzька душа під пісні Лепса попрямувала до Пекла. Найкращий день, який тепер може настати, — покарання воєнних злочинців. Включно з російськими генералами, котрі віддають накази, солдатами, що стріляють у мирних людей, пропагандистами й артистами, які співають і брешуть на підтримку кривавого режиму.  Але для того, щоб це сталося, потрібно виконати дві умови. Які? Про це читайте у статті Інни Ведернікової«Розлюднення Росії. Хто і як документує звірства «руського міра» в Бучі».

Попри те, що Київ узяв на себе зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ратифікувати Римський статут, українська влада досі цього не зробила. Чому? Як це може позначитися на міжнародному розслідуванні злочинів, вчинених російськими військовими в Маріуполі, Харкові, Херсоні, Бучі, Бородянці, Ірпені, Чернігові, Волновасі та багатьох інших українських містах і селах? Відповіді на ці та інші запитання — в інтерв'ю ZN.UA заступника генерального прокурора України у 2019–2021 роках Гюндуза Мамедова «Чому нашій країні необхідно ратифікувати Римський статут»