UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звільнення зі служби за станом здоров'я: у яких випадках це можливо

Роз'яснення дав експерт.

Через війну, яку розв'язала Росія, в Україні діє воєнний стан та триває загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Бувають ситуації, коли мобілізованих можуть звільнити з військової служби за станом здоров'я. Юрист юридичної фірми Gracers Сергій Савинський розповів виданню «РБК-Україна», у яких випадках це можливо.

Експерт наголосив, що мобілізовані можуть бути звільнені зі служби, якщо їхнє фізичне або психічне здоров'я не відповідає стандартам, необхідним для виконання військових обов'язків. Цей процес включає медичний огляд та оцінку військового лікаря або комісії. Савинський додав, що звільнення може бути тимчасовим або постійним.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: на який строк її може отримати особа з III групою інвалідності

Перелік хвороб, за яких військовий може бути звільнений з військової служби, міститься у Додатку 1 до «Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ».

Юрист наголосив, що діагнози для непридатності в мирний та воєнний час дещо відрізняються.

«Список захворювань, що які слугують для звільнення з військової служби в мирний час, набагато більший, ніж у воєнний», – пояснив він.

Які хвороби можуть бути підставою для звільнення від служби

До таких хвороб належать:

Також у Додатку можна ознайомитися детальніше, які діагнози підпадають під категорію військової непридатності. Слід зазначити, що згідно з наказом МОУ №490 від 18 серпня 2023 року «Про затвердження Змін у Положенні про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України», зі списку виключені деякі захворювання.

Тепер на фронті можуть опинитися ті українці, які мають туберкульоз, ВІЛ, гепатит, хворобу Паркінсона та інші. Такі зміни були введені Міноборони наказом №490 внесло зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України, оскільки багато громадян ухилялися від призову з «липовими» діагнозами. Якими можуть бути наслідки «креативного» наказу Міноборони – читайте у матеріалі юриста LCF Law Group, молодшого лейтенанта запасу, інструктора із Tactical combat casualty care Володимира Романчука «Мобілізація по-новому: що зміниться у ВЛК і з якими хворобами візьмуть в армію» на ZN.UA.