UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звільнення Семенченка з СБУ пов’язане із тиском на журналістів

У відомстві прокоментували рішення.

В СБУ неопосередковано визнали, що  Романа Семенченка звільнили з посади начальника департаменту захисту національної державності Служби безпеки України після справи про стеження за журналістами Bihus.Info.

«Ми усвідомлюємо, що захищаємо демократичну Україну, в якій зміцнення національної державності є одним із ключових пріоритетів, реалізація якого має забезпечувати у тому числі безперешкодну роботу ЗМІ та гарантувати їм достатній рівень безпеки. Саме з цією метою буде посилений ДЗНД та оптимізовані підходи до його роботи», - заявили у відомстві.

В СБУ додали, що кандидатуру нового очільника цього Департаменту буде найближчим часом подана на розгляд президентові та запевнили, що «СБУ в умовах повномасштабної війни постійно змінюється, оптимізуючись як ефективний та бойовий контррозвідувальний орган, що здатний захищати державу від усього спектру можливих викликів».

Читайте також: Поліція встановила пʼятьох осіб, які ломились у квартиру журналіста Юрія Ніколова​

Раніше Служба безпеки України заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки співробітників Bihus.Info. Було відкрито кримінальне провадження за статтею 359 Кримінального кодексу — незаконне використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

Денис Бігус розповів, що “спеціальну операцію” з прихованої зйомки та прослуховування під Новий рік, ймовірно, здійснили силовики. Згодом він уточнив, за першими результатами редакційного розслідування, що для "спецоперації" залучили щонайменше три десятки людей, які напередодні встановили камери у всіх номерах та сауні готельного комплексу, де відпочивала команда.

Внутрішній фронт України проти корупції, непрофесіоналізму та злочинної бездіяльності влади тримається на кількох десятках людей. Однак зараз їх системно намагаються з цього фронту демобілізувати, аби створити «марафон тиші». Про причини тиску на журналістів та можливі наслідки для країни в статті читайте «Внутрішній фронт. Хто й навіщо тисне на антикорупційних журналістів і активістів» у матеріалі  Інни Ведернікової  та Тетяни Безрук.