UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗСУ дослухаються Наполеона: ISW вважають, що Україна скористаються помилками Росії на Донбасі

На думку експертів, українське командування підсилить війська на Луганщині виведеними з херсонського напрямку частинами і водночас на свою користь поверне активізацію росіян на Донеччині.

Україна, найімовірніше, відновить наступ із заходу на Луганську область та передислокує туди частини, які були зайняті на правобережній Херсонщині. Також частину сил логічно передислокувати в Донецьку область, де зараз росіяни помилково атакують і скористаються цією помилкою противника. ЗСУ вже зазнають певних успіхів на Луганщині і ніщо не вказує на сповільнення, адже воно вигідне зараз лише Росії. Так вважає Інститут вивчення війни (ISW).

«ЗСУ, ймовірно, консолідують свій контроль над західним берегом, залишать достатньо сил, щоб стримати будь-які спроби Росії знову перетнути річку, і перерозподіляють сили в інші райони. Російський наступ у Донецькій області вимагатиме від ЗСУ відволікти частину сил для оборони в цьому районі, але ЗСУ, ймовірно, спрямують принаймні частину відновленої бойової сили або для посилення свого контрнаступу в Луганській області, – йдеться у звіті ISW. – Українські сили продовжують досягати обмежених успіхів у Луганській області та, ймовірно, зможуть досягти більших успіхів, якщо їх посилять війська із західної Херсонщини. Росіяни зміцнюють свої оборонні позиції в Луганській області, але ЗСУ попри це просуваються вперед і немає підстав прогнозувати, що погано навчені, погано оснащені та низькоморальні російські резервісти будуть спроможні зупинити українські війська, підбадьорені своїми перемогами».

Читайте також: "Росія тут назавжди", а розбіглися від ЗСУ за п’ять хвилин: розповідь місцевих з Херсонщини

Експерти ISW вважають, що припинення або тривале уповільнення бойових дій є дуже малоймовірним, адже воно було б на користь лише Росії

«Українці майже напевно продовжуватимуть свої контрнаступальні операції, які вже ведуться. Обидві сторони вже воюють у дуже брудних умовах. Вони навряд чи припинять боротьбу, коли зима заморозить землю і зробить її ще більш сприятливою для широкомасштабної механізованої маневрової війни. Бойові дії, швидше за все, посиляться зі зниженням температури», – вважають експерти.

Замість того, щоб дати своїм військам перепочити і відновитися, Путін під тиском провоєнної партії буде підштовхувати російських генералів до нових наступів, що є помилкою в таких обставинах.

«Наполеон жартівливо сказав: “Ніколи не перебивайте свого ворога, коли він робить помилку”, – цитують експерти полководця. – Цей афоризм ніколи не був більш правдивим: Україна та її прибічники повинні скористатися помилкою Путіна, продовжуючи контрнаступ за обставин, набагато сприятливіших для Києва, ніж для Москви».

Читайте також: Втрата Херсона спричинила розкол між Путіним та ідеологами «русского мира» — ISW

Нагадаємо, ISW вважають перемогу України на західній Херсонщині навіть більш вражаючою, ніж вересневий наступ на Харківщині.