UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зростання впливу «фракції силовиків» на чолі з Прігожиним ще більше розколює російську провоєнну спільноту – ISW

Рамзан Кадиров, зокрема, знову критикує військове керівництво РФ, але при цьому хвалить Євгєнія Прігожина.

Зростання впливу так званої фракції силовиків на чолі з засновником ПВК «Вагнер» Євгєнієм Прігожиним ще більше розколює російську провоєнну спільноту, йдеться у звіті ISW. Голова Чечні Рамзан Кадиров також продовжує публічно критикувати російське військове керівництво.

Зокрема, Кадиров вже вдруге розкритикував командувача Центральним військовим округом (ЦВО) генерал-полковника Алєксандра Лапіна за його командування на лінії Сватове — Кремінна 27 жовтня. При цьому жорстку критику на адресу Лапіна Кадиров протиставив високій похвалі підрозділам ПВК «Вагнер», навіть називаючи Прігожина «природженим воїном». 

«Кадиров відновив свою критику прогресу російського вторгнення та російського вищого військового командування з 25 жовтня, ймовірно, у відповідь на український удар по чеченських підрозділах на північному сході Херсонської області. Тоді Кадиров оголосив, що в результаті українського удару загинуло 23 чеченських бойовики та було поранено 58 військових», – зазначили в ISW.

Кадиров, зокрема, звинуватив Лапіна в тому, що він не спілкувався з керівництвом Чечні. При цьому Кадиров стверджує, що безуспішно намагався зв'язатися з Лапіним, аби обговорити українські прориви навколо Лимана. Голова Чечні додав, що нібито ніхто не міг знайти Лапіна чи його підлеглих, коли один із підрозділів передислокувався з Рубіжного на посилення передової. За словами Кадирова, чеченські підрозділи нібито були змушені самі утримувати російські оборонні позиції без підтримки Лапіна. Крім того, голова Чечні стверджує, нібито солдати дедалі частіше дезертують із підрозділів Лапіна, і натякнув, що командувач ЦВО скоро втратить Сватове. 

Перед цим, Кадиров критикував Лапіна за переміщення штабу далеко від лінії фронту та за його військові невдачі, і Прігожин тоді публічно погодився з заявою Кадирова. Водночас похвала Кадирова на адресу Прігожина, як зазначили в ISW, додатково демонструє, що  силовики  все більше просувають свої паралельні військові структури за рахунок репутації Збройних сил РФ.

Читайте також: Вплив Прігожина в Росії стрімко зростає, а його військова структура може загрожувати режиму Путіна – ISW

«Звинувачення Кадирова знову породили розкол серед провоєнних російських мілблогерів і виявили занепокоєння щодо зростання впливу  фракції силовиків  у провоєнній спільноті. Деякі мілблогери висловилися на підтримку Лапіна та зазначили, що його невдачі – такі як великі втрати військової техніки в Чернігівській області чи руйнівний провал на переправі через Сіверський Донець у Білогорівці – не такі серйозні, як інші невдачі деяких російських воєначальників, хоча ці самі мілблогери опосередковано критикували Лапіна за ці інциденти», – зазначили в ISW. 

При цьому більшість пролапінських мілблогерів звинуватили Міністерство оборони Росії (МО) у тому, що воно утрималося від публічного захисту Лапіна від таких, як Кадиров і Прігожин. Йшлося навіть про те, що для будь-якого російського губернатора чи глави регіону є неприпустимою критика Збройних сил РФ. Оскільки подібні висловлювання можуть вивести «на прямий шлях до розмивання самої суті російської держави». 

«Єдина формальна посада Кадирова – глава Чеченської Республіки. Мілблогер зазначив, що російські командири не можуть захищати свої дії в Telegram – на відміну від Прігожина і Кадирова – і заявив, що така критика лише розпалює внутрішні конфлікти. Telegram-канали, пов’язані з «Вагнером», навпаки, посилили повідомлення про жахливі умови на лінії фронту Сватове-Кремінна, обговорюючи велику кількість дезертирів, низький моральний дух, погані умови життя та боягузтво командування», – йдеться у звіті ISW.

В Інституті вивчення війни додали, що друга критика Кадирова щодо Лапіна вказує на подальшу фрагментацію всередині провоєнної спільноти, яка може дозволити Пріогожину отримати більше влади в довгостроковій перспективі. 

«Путіну потрібно буде продовжувати заспокоювати фракцію силовиків, одночасно намагаючись підтримати своє опальне вище військове командування та зберегти прихильність мілблогерів, які поважають деяких звичайних російських військових командирів, таких як Лапін і командувач російськими силами в Україні Сєргєй Суровікін», – підсумували в ISW.

Читайте також: Путін намагається відновити авторитет Шойгу, щоб урівноважити розподіл сил серед «яструбів» — ISW

Раніше повідомлялося, що Євгєній Прігожин — єдина людина з оточення Путіна, яка може відкрито доповідати йому про реальний стан речей на фронті.

У ЗМІ дедалі частіше з’являється інформація про те, що керівник ПВК «Вагнера» незадоволений перебігом війни в Україні і виступає за більш жорсткі кроки з боку Кремля. Його підтримує і глава Чечні Рамзан Кадиров, який закликає Москву бити по «центрах прийняття рішень» у Києві. Очевидно, що ситуація на російсько-українському фронті великою мірою визначить розстановку сил у російській владі. Про це — у статті Володимира Кравченка «Три вежі Кремля: що відбувається в оточенні Путіна».