В Україні продовжують зростати ціни на моркву, які почали підвищуватися на початку грудня. При цьому темпи торгівлі в цьому сегменті останні два тижні також продовжують збільшуватися. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Так, лише з кінця минулого тижня морква в Україні подорожчала в середньому на 11%. Станом на 19 грудня виробники готові відвантажувати цю продукцію за ціною 20-28 грн/кг ($0,48-0,67 /кг) залежно від якості, регіону та інших умов угоди.
Ключові гравці ринку зазначили, що зростанню цін сприяє помітне підвищення торгівельної активності у сегменті даних коренеплодів.
«Водночас більшість господарств призупинили продаж моркви високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція моркви на ринку дещо обмежена», – йдеться у повідомленні.
Аналітики додали, що зараз ціни на якісну моркву в Україні вже в середньому на 83% вища, ніж в аналогічний період у 2023 році. При цьому деякі виробники планують і надалі підвищувати ціни за умови збереження сучасних темпів збуту.
Раніше вчений та експерт у галузі птахівництва Олег Катеринич розповів, які фактори впливають на подорожчання яєць.