UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗНО-2022: Немає жодної спеціальності, для якої обов'язковим предметом є фізика

Лише для однієї спеціальності фізика визначена другим обов'язковим предметом.

В рамках вступної кампанії 2022 року не визначено жодної спеціальності, для якої обов’язково потрібно було б складати зовнішнє незалежне оцінювання з фізики. Про це пише Наталія Радиш-Матківська у статті для ZN.UA «В Україні зміняться правила вступу до вишів: що нового буде у 2022 році».

«У переліку конкурсних предметів, які обов'язкові для вступу в 2022 році, як і в попередньому, немає жодної спеціальності, для якої результат тестування з фізики був би обов’язковим (лише для спеціальності 021 «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво» фізику визначено як другий предмет на вибір між нею та історією України)», – пише авторка.

Водночас результати ЗНО з хімії та географії є обов’язковими,  аби вступити лише на кілька спеціальностей. Кожен предмет потрібен для 014.06 «Середня освіта (Хімія)», 014.07 «Середня освіта (Географія)», 102 «Хімія» та 106 «Географія». 

«Як і під час вступної кампанії-2021, обов’язковим першим предметом є українська мова або українська мова і література — залежно від спеціальності. Однак у всіх випадках можна використовувати результати ЗНО. Крім того, для невеликої кількості спеціальностей при вступі 2022 року розширили вибір третього предмета», – додала Радиш-Матківська.

Читайте також: Лише третина випускників впоралися із тестами ЗНО-2021 на середньому рівні

Нагадаємо, для вступників, які бажають отримати ступінь бакалавра, змінили перелік предметів, необхідних для складання зовнішнього незалежного оцінювання. Зокрема, тепер від багатьох вступників вимагатимуть знати математику.

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив графік пробного ЗНО у 2022 році. Зокрема, реєстрація на пробне зовнішнє незалежне оцінювання розпочнеться 5 січня та триватиме до 22 січня наступного року.