UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зникла близька людина: порядок дій

Юристи опублікували алгоритм, яким потрібно скористатися у такій ситуації.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні зросла кількість осіб, які вважаються зниклими безвісти. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, як діяти у такій ситуації.

Читайте також: Нацполіція: На сьогодні зниклими безвісти внаслідок повномасштабного вторгнення РФ вважаються 50 150 людей

Національна поліція

Першочергово слід звернутися до Національної поліції із повідомленням про зникнення - особисто до найближчого відділення або за телефоном 102. За результатами прийняття звернення мають видати витяг з ЄРДР.

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин надає комплексну підтримку сімʼям зниклих громадян

Фахівці «гарячої лінії» не тільки приймуть ваше звернення, а й зможуть надати рекомендації щодо подальших необхідних кроків:

Водночас для накопичення та централізації відомостей про осіб, а також обліку інформації, необхідної для їх ефективного розшуку, в Україні функціонує Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Держателем реєстру є МВС. Якщо пошуки протягом певного часу не надали результату, рекомендовано отримати також витяг із цього реєстру.

Національне інформаційне бюро

Також можна звернутися до Національного інформаційного бюро (НІБ)

Якщо близька людина, яка знаходилася в зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території, понад 3 дні не виходить на зв'язок або ж є підозри, що вона потрапила в полон, з треба звернутися до НІБ по допомогу через:

Для пошуку потрібно буде надати інформацію:

Червоний Хрест

Служба розшуку Червоного Хреста України:

Якщо зникла дитина або стало відомо про факти викрадення чи вивезення дітей до Росії чи на тимчасово окуповану територію, варто повідомити про це за допомогою:

Юристи також нагадали, що перемовини щодо звільнення полонених веде виключно держава.

У разі, якщо до вас звернулися (телефоном або в соціальних мережах) невідомі особи, які за грошову винагороду обіцяють звільнення - це шахраї. Тому не повідомляйте незнайомцям свої персональні дані чи персональні дані зниклих близьких. Натомість рекомендуємо зберегти номер телефону, записати всі деталі розмови та обов’язково повідомити про такі випадки Національну поліцію.

Нагадаємо, коли людина вважається зниклою безвісти. Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час зустрічі з родичами військовополонених та зниклих безвісти за особливих обставин у Кіровоградській області.