UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зимові канікули: як зміниться графік відпочинку школярів

У деяких містах шкільні канікули триватимуть довше.

Військове вторгнення РФ призвело до багатьох змін в освітньому процесі в Україні. Зокрема, не всі школярі змогли розпочати очне навчання у школах, оскільки існує загроза ракетних ударів. Графік канікул у цьому навчальному році теж змінився. Так, у деяких містах зимові канікули триватимуть майже місяць, пише «РБК-Україна».

Як будуть відпочивати школярі у Києві

Мер столиці Віталій Кличко повідомив, що зимові канікули в київських школах почнуться за графіком – з 26 грудня 2022 року. Але вони триватимуть місяць - до 27 січня 2023 року.

Опалення шкіл під час канікул буде здійснюватися у мінімальному режимі для підтримки системи опалення. При цьому вчителі можуть в цей час піти в оплачувані відпустки.

Якщо ж у Києві буде надзвичайна ситуація з опаленням, то частина шкіл буде використовуватись для роботи пунктів обігріву.

Навчальний рік у школах Києва триватиме до 1 липня 2023 року.

Читайте також: В школах України мають з’явитися відеоспостереження та металодетектори – Міносвіти

У яких містах школярі матимуть довгі зимові канікули

У деяких містах також вирішили об'єднати осінні та зимові канікули у школах. Так, осінні канікули на зимовий період перенесли у 28% загальноосвітніх навчальних закладах.

Зокрема, об’єднати осінні і зимові канікули вирішили у Львові, Рівному (з 26 грудня до 22 січня включно). У Тернопільській області – частково, за рішенням громад.

Також перенесли осінні канікули на зимові у Переяславській громаді під Києвом. Там школярі підуть на канікули з 26 грудня. Канікули триватимуть чотири тижні.

Читайте також: Дистанційно vs офлайн: У Міносвіти окреслили плани щодо навчання в школах

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що внаслідок російських ударів пошкоджено майже 50% енергетичної інфраструктури України. За оцінками експертів, у разі повного блекауту країни на відновлення системи може знадобитися від трьох до семи-десяти днів.

Одним зі способів допомогти людям вижити в місті взимку, над яким думає місцева влада, є організація пунктів обігріву. Що це таке і на чому ще зараз зосереджені міста, пояснив в інтерв'ю ZN.UA директор Асоціації міст України (АМУ) Олександр Слобожан, з яким поговорила Інна Ведернікова.