UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зима 2024-2025: синоптикиня розповіла, коли буде найхолодніше

Можливе різке зниження температури повітря.

За прогнозами експертів, майбутня зима може бути складною. Багато залежить не лише від ворожих атак, а й від температури. Чого чекати від зими 2024-2025 в статті «Якою буде погода восени та взимку в Україні» для ZN.UA розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух.

Читайте також: Дощі та температура вище норми: синоптикиня дала прогноз на жовтень

Вона зазначила, що в Україні зима 2024/2025 також може бути теплішою, ніж зазвичай, а середня за сезон температура повітря — на 1–2 градуси вищою за норму.

«Дуже ймовірно, що в південних областях країни, на Закарпатті, а також на півдні Кіровоградської, Дніпропетровської областей середня за зиму температура повітря буде додатною, коливаючись від 0 до 2˚С. Найнижчі температури ймовірні на північному сході країни й на високогір’ї Карпат. Середні за сезон їхні значення можуть бути від’ємними й коливатись у межах від -3 до -4˚С і нижче», – розповіла експертка.

За даними NOAA, у грудні середня за місяць температура повітря в Україні може бути на 1–2 градуси вищою за норму. Найбільші аномалії можливі на заході країни. У південному регіоні й на Закарпатті середня за місяць температура залишатиметься ще додатною (0–2˚С). Найнижчі температури в грудні ймовірні на північному сході та на високогір’ї Карпат — від -1 до -3˚С і нижче.

Найхолоднішим зимовим місяцем в Україні є січень. 2025 року він може бути на один градус теплішим за кліматичну норму, а його середня за місяць температура може коливатися від +1...-2˚С на півдні до -3 й нижче в північних, північно-східних областях і Карпатах.

Лютий також може бути на один градус теплішим проти його середніх багаторічних значень у 1991–2020 роках. На півдні країни й на Закарпатті середня за місяць температура повітря буде додатною — +1-2˚С градуси й вище, а на північному сході до -3…-4˚С градусів і нижче.

Кількість опадів узимку в Україні очікується в межах норми: від 90–130 мм на рівнинній території до 200 мм і більше в Карпатах.

Проте на погоду взимку 2024/2025 у північній півкулі може також уплинути циркумполярний вихор і різке стратосферне потепління, ймовірність формування якого зростає. В разі виникнення такого явища ймовірними є потужні затоки арктичного повітря в південні широти, що може спричинити різке зниження температури. Раптові короткочасні похолодання взимку на тлі аномально високої температури повітря можливі й в Україні в разі розвитку таких процесів.

Нагадаємо, якою буде погода в Україні в перший тиждень жовтня та коли чекати на перші заморозки.