UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Зі святом, друзі!" під російський акомпанемент — Венедіктова привітала українців з Днем перемоги

"Це приватна сторінка, тримайте себе в руках".

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова вирішила привітати українців з 75-ю річницею перемоги на нацизмом у Другій світовій війні та використала для цього рядки з пісні російського виконавця Льва Лещенка, додавши відповідний відеоролик.

Як відомо, виконавець у 2014 році підтримав анексію Криму Росією, підписавши колективне звернення на підтримку агресії президента РФ Володимира Путіна. Після цього Лещенко потрапив у список бази "Миротворець".

Після публікації на Венедіктову "посипалися" критичні коментарі, тому вона вимушена була прибрати відеоролик.

"Пісня - символ перемоги над фашизмом. Пісня 1975 року - це наша історія і привід пишатися Великою Перемогою. Лещенко - не символ. РФ - страна-агресор. І Крим - український. Не треба маніпулювати, - дописала Венедіктова. - Сьогодні світлий день пам‘яті загиблим. Мої діди повернулись. Я святкую Перемогу над фашизмом. Посилання видалила. Усі, кого ним образила, - перепрошую".

Читайте також: Левіна можуть доставити в Україну до кінця березня — ZN.UA

Кабмін вирішив, що в цьому році в Україні не буде масових заходів, присвячених до Дня пам'яті та примирення, а також до 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Також нагадаємо, що з 2015 року 9 травня в Україні святкують День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а не "День перемоги у Великій вітчизняній війні 1941-1945 років".

Раніше опитування серед українців показав, що більше третини опитаних вважають, що в травні потрібно відзначати дві дати, пов'язані з Другою світовою війною – День пам'яті та примирення 8 травня та День перемоги 9 травня.