UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський відповів на петицію про повернення Супрун на посаду глави МОЗ

Петиція набрала понад 27 тисяч підписів.

Президент України Володимир Зеленський надав відповідь на петицію "Повернути Уляну Супрун на посаду міністра охорони здоров'я України". Петицію опублікували 23 березня, з того часу вона набрала 27 413 голосів з 25 тисяч необхідних.

У своїй відповіді у п'ятницю, 25 березня, Володимир Зеленський зазначив, що главою МОЗ призначений Володимир Степанов, пріоритетами якого є боротьба з коронавірусом та продовження медичної реформи.

"Дякую всім, хто долучився до цієї петиції, за активну громадянську позицію та розуміння необхідності продовження трансформації галузі охорони здоров'я, особливо в цей надзвичайно складний для кожного з нас час, у зв'язку із пандемією коронавірусу COVID-19.
Водночас повідомляю, що Постановою Верховної Ради України від 30 березня 2020 року № 550 Міністром охорони здоров'я України призначено Максима Володимировича Степанова", - зазначив Зеленський у відповіді.

Він додав, що з 1 квітня 2020 року в країні відповідно до ЗУ "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" стартувала програма медичних гарантій для всіх видів медичної допомоги.

"У свою чергу Міністр охорони здоров'я України М.В.Степанов пріоритетами у своїй діяльності визначив боротьбу з коронавірусом та продовження медичної реформи, оскільки здоров'я людини є одним із головних пріоритетів розвитку країни", - написав Зеленський.

Раніше колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун заявила про те, що подальше впровадження медичної реформи в Україні не залежить від профільного міністерства і фактично зосереджено в руках однієї людини. За її словами, чинне керівництво міністерства побоюється Офісу президента України та негативних рейтингів, тож "не відкриті й не прозорі, вони закриваються в кабінетах і не спілкуються із працівниками".

Очільниця Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства охорони здоров'я Ірина Литовченко розповіла, як із сайту МОЗ зникли всі згадки про попередню в.о. міністра Уляну Супрун. Литовченко у Facebook написала про те, що відповідну вказівку дала "майже держсекретар МОЗ", яку призначать на цю посаду лише за кілька днів. При цьому, за словами Литовченко, у міністерстві змушували переписувати документ, щоб навіть в них не було згадок про Супрун.