UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський звільнив Ростислава Шурму

Шурма був заступником керівника ОП.

Президент Володимир Зеленський звільнив Ростислава Шурму з посади заступника керівника Офісу Президента. Відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави.

"Звільнити Шурму Ростислава Ігоревича з посади заступника керівника Офісу Президента України", - йдеться у документі.

Ростислав Шурма, як і інші заступники голови ОП Андрія Єрмака, має за собою скандальний шлейф. Так, в лютому 2024 року Національне агентство із запобігання корупції склало протокол на Ростислава Шурму. В Агентстві зазначили, що у 2022 році він організував при ОПУ Комітет електроенергетики, учасники якого збиралися під його головуванням. При цьому він не повідомив про наявний конфлікт інтересів, а рішення комітету забезпечили багатомільйонні виплати фірмам його рідного брата.

При цьому сам Шурма не приховував, що на кінець 2020 року інвестував у фірму брата близько 10 млн доларів, а у 2021-2022 рр. разом із дружиною позичив брату ще близько 430 млн грн.

Водночас донедавна брат Шурми Олег був директором венчурного фонду, що дає змогу оптимізувати сплату податків на сотні мільйонів гривень. Про те, яким чином компаніям Олега Шурми вдається недоплачувати державі шалені податки і виводити кошти за кордон Юрій Ніколов та Антоніна Волкотруб пояснювали у статті «Венчурна мотрійка Шурми на мільярди».