UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський змінив порядок закупівлі ліків і вакцин від COVID-19

Верховна Рада прийняла цей закон на початку липня.

Президент України Володимир Зеленський підписав зміни в закон "Про державні закупівлі" щодо виключення можливості закупівель без використання електронної системи.

Депутати проголосували за цей закон 1 липня, нагадує пресслужба глави держави.

Так на період карантину через коронавірус дію закону "Про державні закупівлі" не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є:

Перелік лікарських засобів і порядок їх закупівлі затверджує Кабмін.

Читайте також: У Києві готуються до третьої хвилі: які обмеження введуть

Решта закупівлі тепер будуть здійснюватися в порядку, встановленому законом "Про державні закупівлі" для спрощення закупівель.

За результатами закупівлі замовник повинен опублікувати звіти про укладення договору про закупівлю та виконання, а також договір про закупівлю з усіма додатками до нього.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ про конкурсний відбір кандидатів на посади незалежних членів наглядової ради державного підприємства "Медичні закупівлі України".

Також повідомлялося, що Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт № 4662 "Про внесення зміни до розділу X" Прикінцеві та перехідні положення "Закону України" Про державні закупівлі "щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу". Документ, який регулює держзакупівлі ліків для орфаних хвороб.

При цьому ряд підзвітних підприємств не здало фінансову звітність Міністерству охорони здоров'я. МОЗ отримало фінзвіти за минулий рік 15 державних підприємств, а 26 компаній не надали інформацію. Загалом складності міністерству підпорядковані 41 держпідприємство.

Сім медичних держпідприємств перебувають на стадії ліквідації, більшість з яких не можуть закрити понад 10 років.