UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський вніс до Верховної Ради закон про ратифікацію Римського статуту

У разі його ухвалення Україна стане членом Міжнародного кримінального суду.

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради закон №0285 від 15 серпня про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС). Про це йдеться на сайті ВРУ.

Якщо парламент ухвалить закон, то Україна стане членом Міжнародного кримінального суду. Українська держава зможе брати участь у роботі Асамблеї держав-учасниць Римського статуту та подавати кандидатури для обрання суддів та прокурорів МКС, зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

Також президент вніс на розгляд парламенту законопроєкт №11484 про внесення змін до статей Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України, пов’язаних із міжнародними злочинами. Він спрямований на приведення українського законодавства у відповідність до норм Римського статуту та забезпечення кримінального переслідування за тяжкі міжнародні злочини. Це, зокрема, злочини геноциду та агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини.

Читайте також: Вірменія ратифікувала Римський статут, який зобов'язує виконувати рішення МКС

"Приведення кримінального та кримінально-процесуального законодавства України у відповідність з Римським статутом сприятиме оновленню українського законодавства про кримінальну відповідальність у світлі останніх тенденцій міжнародного права", — йдеться у пояснювальній записці закону.

Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року за розпорядженням президента. Проте парламент досі його не ратифікував.

Раніше коаліція правозахисників "Україна. П’ята ранку" закликала українську владу ратифікувати Римський статут. Вони зауважили на необхідності забезпечити синхронізацію національного кримінального законодавства з міжнародним правом.

Про необхідність ратифікації Римського статуту читайте у статті Володимира Кравченка "Чому нашій країні необхідно ратифікувати Римський статут" на ZN.UA.