UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський відповів на прохання перейменувати «Росію» на «Московію»

Пропонується також замінити термін «російський» на «московський», «Російська федерація» на «Московська федерація».

Президент України Володимир Зеленський розглянув петицію щодо перейменування назв «Росія» на «Московія», «російський» на «московський», «Російська федерація» на «Московська федерація». Про це повідомляється на сайті президента.

«Порушене у петиції питання потребує ретельного опрацювання як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки», – відповів Зеленський.

Він також додав, що з урахуванням зазначеного звернувся до прем'єр-міністра України з проханням щодо його комплексного опрацювання, зокрема із залученням наукових установ. Президента та автора петиції має бути проінформовано про результати.

Автор петиції пише: «Історичною назвою Росії є Московія. На багатьох історичних мапах XVI—XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, фігурує ця назва. Лише 301 рік тому московський цар Петро І проголосив Московське царство «Российской империей». Та додає, що «Петро І вкрав назву Русі, за ним Катерина ІІ переписала історію, виправивши все, що стосувалася Російської Імперії, на перемоги та здобутки, а все що стосувалося України старанно винищувала». Тож, «це надважливий крок в інформаційній війні, який допоможе Україні перемогти».

Читайте також: За рік повномасштабної війни кількість петицій до Зеленського суттєво збільшилась – ЧЕСНО

Нагадаємо, у грудні президент України Володимир Зеленський розглянув петицію з вимогою позбавити лідера забороненої проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» Юрія Бойка звання «Герой України» та доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю вивчити можливість застосування персональних санкцій проти зазначеного політика, що дозволило б виконати прохання українців. Однак главі уряду не вдалося знайти обґрунтованих підстав для цього.