UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський таки переконав Шольца та Макрона щодо ракет та літаків для України — Bild

Лідери Франції та Німеччини запевнили, що наша держава буде мати підтримку цих двох країн стільки, скільки буде потрібно. 

Президент України Володимир Зеленський під час вчорашньої зустрічі з французьким лідером Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцом все ж зміг переконати їх надати Україні бойові літаки та далекобійні ракети. Про це пише Bild. 

"Чим швидше ми отримаємо важке далекобійне озброєння, а наші пілоти — сучасні літаки, то швидше закінчиться російська агресія", — сказав Зеленський.

Макрон, в свою чергу, наголосив, що Росія не повинна перемогти у цій війні. Він запевнив, що Київ буде отримувати французьку допомогу стільки, скільки буде потрібно. 

Щодо Шольца, то той сказав, що Україна належить до європейської родини. За його словами, саміт ЄС повинен надіслати потужний сигнал солідарності з Києвом.

"Ми стоїмо поруч з Україною в її захисті. Факт залишається фактом: Росія не повинна виграти цю війну", — заявив Шольц.

Читайте також: Рішення щодо авіації для України повинні прийняти в НАТО — Моравецький

8 лютого після виступу перед парламентом Британії президента України Володимира Зеленського прем'єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак доручив Міноборони з'ясувати, які літаки країна потенційно може надати нам. На це оперативно відреагували у Москві, традиційно пригрозивши Лондону "військовими та політичними" наслідками. 

Нагадаємо, речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат розповів, що для захисту неба Україні потрібно близько 200 винищувачів - до п'яти бригад, кожна з яких налічуватиме по три ескадрильї. Пріоритетом для нас залишаються американські літаки F-16, адже вони мають широкий спектр засобів ураження - можуть і бити по наземних цілях, і по аеродинамічних.