UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський назвав кількість українських військових, убитих окупантами за час перемир'я

Президент назвав загиблих від обстрілів, але не згадав тих, хто отримав смертельні поранення від вибухових пристроїв.

Після оголошення повного і всеосяжного перемир'я в районі проведення операції Об'єднаних сил від ворожих обстрілів загинули 28 українських військовослужбовців: четверо в 2020 і 24 в 2021 році, нагадав президент України Володимир Зеленський.

«Тільки з 26 березня ми втратили 8 наших військових. Кожен день війни коштує нам життів сміливих, патріотичних людей, які мають будувати майбутнє України », - написав глава держави в Twitter ввечері у вівторок, 6 квітня.

Відзначимо, що президент назвав лише військовослужбовців, загиблих у ході бойових дій, але не врахував тих, хто загинув, підірвавшись на вибухових пристроях.

Читайте також: У зоні ООС загинули двоє українських військовослужбовців

З 27 липня 2020 року в районі проведення операції Об'єднаних сил почало діяти повне і всеосяжне припинення вогню, узгоджене учасниками Тристоронньої контактної групи 22 липня.

У Кремлі відмовилися гарантувати дотримання режиму тиші бойовиками, в черговий раз заявивши, що Росія нібито не є стороною конфлікту.

3 березня пропагандистські ЗМІ ОРДО поширили заяву так званої «народної міліції» «ДНР" щодо отримання дозволу на ведення «превентивних вогню на придушення і знищення вогневих точок ВСУ».

За час перемир'я в зоні ООС загинули 36 українських військових, більше 60 бійців були поранені.

11 лютого президент Володимир Зеленський і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук синхронно заявили, що з початку 2021 року російські окупанти посилили обстріли, і перемир'я в Донбасі фактично не діє. Дії РФ в Києві розцінюють як тиск на ТКГ і зрив Мінських домовленостей.

Пропозиція Кравчука відновити перемир'я в зоні ООС з 1 квітня росіяни відкинули.