UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зброя і не тільки: уряд Естонії схвалив черговий пакет військової допомоги Україні

Естонці також долучаться до навчання українських військових та у співпраці з Німеччиною передадуть Україні ще один польовий госпіталь.

У четвер, 18 серпня, уряд Естонії схвалив черговий пакет військової підтримки України, що включатиме міномети і протитанкову зброю. Крім того, Естонія планує підтримати навчання українських військових, ініційоване Великою Британією, і направить в Україну польовий госпіталь у співпраці з Німеччиною. Про це повідомляє естонський канал ERR.

«Військова діяльність в Україні продовжує бути інтенсивною, і хоча все більше і більше західної зброї також виходить на поле битви, наш моральний обов’язок – продовжувати підтримувати Україну. Україна бореться за наші спільні цінності, і якщо у нас ще є зброя, яку можна відправити Україні, ми повинні це зробити», – сказав міністр оборони Естонії Ганно Певкур.

Також Естонія передасть Україні вже другий польовий госпіталь, закуплений у співпраці з Німеччиною. Окрім того, естонський уряд вирішив допомогти навчати українських військових та долучитися до ініціативи Великої Британії.

Читайте також: Естонія зупинила видачу росіянам віз і дозволів на проживання для навчання

«У польових навчаннях беззаперечним козирем Сил оборони Естонії є підготовка резервістів до інтенсивної та звичайної війни з переважаючим противником, тобто такої війни, яку зараз веде Україна», – сказав Певкур.

Міністр Певкур наголосив, що країни Заходу мають бути готові до інформаційної війни Росії, яка намагається переконувати у неефективності західної підтримки та у тому, що Захід нібито втомився допомогати Україні. 

«І ця, і попередня конкретна допомога чітко показує, що ми не втомимось, а також наші союзники запевнили нас у готовності допомагати українцям у їхній війні за свободу стільки, скільки буде потрібно», – додав Певкур.

Читайте також: Естонський уряд ухвалив історичне рішення: радянських пам'ятників в громадських місцях більше не буде

Загалом Естонія надала Україні військову допомогу на суму майже 250 млн євро. На цю суму були ПТРК Javelin, гаубиці, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, різна зброя з боєприпасами, транспортні засоби, засоби зв’язку, медичне приладдя, засоби індивідуального захисту, такі як шоломи та бронежилети тощо.

Нагадаємо, прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, коментуючи вбивство українських військовополонених в Оленівці, наголосила, що вчинені Росією воєнні злочини не повинні залишитися безкарними. Ще до російського вторгнення у лютому Естонія передала Україні третину протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» (Javelin), які є на її озброєнні.