UA / RU
Підтримати ZN.ua

Завдали збитків на понад 3 млрд гривень: викрито міжнародну хакерську групу, яка атакувала провідні світові компанії

Хакери зашифровували інформацію на серверах компаній, а за дешифрування вимагали кошти у криптовалюті

Українські правоохоронці за підтримки Європолу та Євроюсту провели багаторівневу спецоперацію із знешкодження міжнародної хакерської групи, учасники якої здійснювали атаки на найпотужніші світові компанії, повідомив офіс генпрокурора України.

"Чоловіки розробили та оновлювали шкідливе програмне забезпечення, здійснювали хакерські атаки, підшукували так званих дропів з криптогаманцями для отримання викупу та розподіляли "заробіток" між іншими членами угруповання. Насамперед вони зламували облікові записи працівників підприємства-жертви, використовуючи інформацію з відкритих джерел і методи соціальної інженерії", - сказано в інформації.

За даними слідства, з привласнених акаунтів хакери розповсюджували шкідливий програмний код у корпоративній екосистемі. У такий спосіб отримували доступ до серверів і викрадали з них інформацію. Після цього дані на комп’ютерах жертв зашифровувалися і робилися непридатними для використання. За дешифрування члени організованої групи вимагали мільйонні виплати у криптовалюті.

До прикладу, за відновлення роботи серверів однієї з провідних хімічних компаній Нідерландів хакери вимагали перерахувати 450 біткоїнів на підконтрольний криптогаманець, що в еквіваленті складає 48 млн грн. Встановлено, що за кілька років злочинної діяльності учасники групи зашифрували понад 250 серверів світових підприємств, чим спричинили збитків на суму у понад 3 млрд грн в перерахунку на національну валюту.

Читайте також: Що робити й чого не робити, щоб ваші гроші не опинились у кишенях кіберзлочинців?

Правоохоронці провели понад 30 обшуків у приміщеннях та автомобілях фігурантів на Київщині, а також у Черкаській, Рівненській і Вінницькій областях. Вилучено комп’ютерну техніку, автомобілі, криптовалютні активи, майже 4 млн грн, банківські та сім-картки, "чорнові" записи, а також десятки електронних носіїв інформації та інші докази протиправної діяльності.

До суду направлено клопотання про арешт вилученого майна. Наразі трьом учасникам групи повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи.

Нагадаємо, як раніше повідомлялося, Україна протидіє як внутрішнім кіберзлочинам, так і зовнішнім російським кібератакам - лише з початку повномасштабної війни СБУ заблокувала 76 ботоферм з аудиторією 3 млн фейкових акаунтів. Таким чином Україна стала тестовим майданчиком, на якому випробовується російська кіберзброя.