UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МОН розповіли, як здаватимуть ЗНО хворі на коронавірус та контактні особи

Пільгами для цих категорій можуть скористатись недоброчесні абітурієнти.

Хворих на коронавірус та контатних осіб можуть звільнити від зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році, повідомив заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний. Вони також зможуть взяти участь у додатковій сесії. Втім, цією лазівкою можуть скористатися й недоброчесні абітурієнти.

"Ми готуємо необхідні заходи. Можливо, знадобиться термометрія на пунктах тестування, точно не зможемо залучати до роботи інструкторами осіб із групи ризику, точно доведеться забезпечити всіх масками й антисептиками, можливо, потрібно буде ще зменшити кількість учасників в одній аудиторії. Будемо пильно стежити, щоб серед учасників не було контактних осіб, а також, само собою, інфікованих. Після одужання чи виходу з ізоляції вони або ж зможуть узяти участь у додатковій сесії, або ж ітимуть як звільнені від ЗНО за станом здоров'я, - така категорія вступників була і в попередні роки", - пояснив Стадний в інтерв'ю ZN.UA.

З одного боку, це тішить, наголошує оглядачка віділу освіти і науки ZN.UA Оксана Онищенко. А з іншого - хвилює те, що цією лазівкою можуть скористатися недоброчесні абітурієнти, щоб отримати довідку і потрапити у список контактних осіб. "Лікарі, тримайтеся!", - додає вона.

Проведення ЗНО в Україні було вирішено не скасовувати, а перенести на більш пізній термін. В.о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій повідомила, що на разі відомство має в запасі два сценарії - на червень і серпень.

Що чекає на вступну кампанію-2020 та як проводитиметься зовнішнє незалежне оцінювання після карантину, читайте у статті Оксани Онищенко "Опорна стіна" для ZN.UA.