UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступник генпрокурора називає головні виклики для реформи прокуратури

За словами Віктора Трепака, правоохоронній системі Україні потрібні деполітизація та ліквідація схем "вирішення питань".

Заступник генерального прокурора Віктор Трепак розповів про перебіг розслідувань резонансних справ в умовах триваючої реформи органів прокуратури.

"Безумовно, працювати було надскладно – катастрофічно не вистачало часу, а інколи вже й не було сил. Бо крім цієї справи (справи про вбивство Катерини Гандзюк – ред.) є маса інших справ та службових питань, які потребували свого вирішення. До того ж, як я вже казав, усе це робилося в умовах реформування прокуратури – її кардинального кадрового очищення. Без якого рухатись далі прокуратура просто не може", - розповів він в інтерв'ю ZN.UA.

За словами Трепака, запроваджена з ініціативи нині вже ексгенерального прокурора Руслана Рябошапки кадрова атестація не лише дозволяє якісно підвищити професійний рівень прокурорів, але й розриває зв'язки прокурорів з політиками та різними ділками, які формувалися десятиліттями.

"За останні півроку з діяльності генпрокуратури зникли звичні для багатьох схеми "вирішення питань". Закладалися нові принципи роботи та її оцінки. Усе це давало підстави здоровим силам у прокуратурі повірити в кардинальні зміни і почало позитивно позначатися на її діяльності. Одним з прикладів цього є досягнутий прогрес в розслідуванні "справи Гандзюк". Але для незворотності цих змін незворотними потрібні воля і час", - підсумував заступник генпрокурора.

Віктор Трепак не виключає зовнішнього втручання у розслідування справи вбивства Катерини Гандзюк. За його словами у розслідуванні відбулось свідоме гальмування.

Так, інформацію про імовірне місцеперебування одного ключових підозрюваних у "справі Гандзюк" – кримінального авторитета Олексія Левіна – правоохоронні органи України мали у своєму розпорядженні й раніше. До Болгарії навіть виїжджала відповідна група, однак цю інформацію злили підозрюваному. Тож Левін був добре поінформований про те, що його розшукують.

Після затримання Левіна у Бургасі з ним намагалися зустрітися адвокати іншого підозрюваного – голови Херсонської облради Владислава Мангера, а сам Левін намагався максимально затягнути екстрадицію в Україну. На думку заступника генпрокурора, Левіну та Мангеру фінансово може допомагати колишній власник компанії "Чумак" шведський бізнесмен Карл Стурен.

Докладніше читайте в матеріалі Інни Ведернікової "Справа Гандзюк. Слово надається прокурору" для ZN.UA.