UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запорізька АЕС повністю зупинена – Енергоатом

В «Енергоатомі» розповіли про ситуацію на ЗАЕС.

Запорізька атомна електростанція повністю зупинена, повідомили в «Енергоатомі». Зокрема, вночі, 11 вересня, від електромережі було відключено та переведено у холодний стан шостий блок ЗАЕС.

«Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України», – зазначили в «Енергоатомі».

Там додали, що напередодні ввечері стало можливим відновити від українських енергоносіїв працездатність однієї із вказаних ліній зв’язку електроживлення власних потреб Запорізької АЕС. У результаті було вирішено відключити шостий енергоблок станції та перевести його у найбільш безпечний стан – холодний зупин.

«У разі повторного пошкодження ліній зв‘язку з енергосистемою, ризик чого залишається великим, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального», – пояснили в «Енергоатомі».

Вказано, що вживаються всі можливі заходи, аби організувати постачання на ЗАЕС додаткові партії дизельного пального.

«Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв‘язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону. Після цього лінії зв‘язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС», – додали в компанії.

Читайте також: МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками візиту на Запорізьку АЕС

Нагадаємо, Київ закликав до створення міжнародної місії на Запорізькій АЕС та закликав населення покинути цей район через побоювання ядерної катастрофи.

Своєю чергою Польща та Канада підготували резолюцію з вимогою вивести російські війська та персонал із захопленої Запорізької АЕС, а також припинити бойові дії в районі станції та інших ядерних об'єктів України.