UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законопроєкт про мобілізацію: що може змінитися для багатодітних батьків, поліцейських та викладачів

У законопроєкт вносять правки.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Нещодавно у Верховній Раді ухвалили законопроєкт про мобілізацію у першому читанні.

Народний депутат і член оборонного комітету Федір Веніславський розповів ТСН.ua, які правки щодо бронювання та відстрочки розглядаються для поліцейських, викладачів та багатодітних батьків.

Читайте також: Вручення повісток: чи будуть вони у «Дії»

Веніславський зазначив, що було ухвалено рішення, що працівники Національної поліції України мають бути заброньовані, а не отримувати відстрочку від призову.

«На засіданні комітету всі його члени дійшли консенсусу, що всі поліцейські в Україні мають стовідсотково бути заброньованими. Тобто в разі звільнення такої людини з лав поліції він як військовозобов’язаний може бути мобілізований. Зараз поліцейські перебувають на спеціальному обліку, і після звільнення з поліції не завжди одразу стають на військовий облік», – сказав він.

Народний депутат наголосив, що концепція законопроєкту щодо співвідношення бронювання та відстрочки від призову полягає у тому, що на військовому обліку мають перебувати всі громадяни України призовного віку. Це потрібно для того, щоб держава знала свій мобілізаційний потенціал і знала, хто і як підготовлений. А відстрочка залишиться в тих параметрах, як це було раніше.

«Також ми сьогодні підтримали практично всі пропозиції, пов’язані з відстрочкою від призову для осіб, які доглядають за інвалідами I та II груп. Також це стосується тих, хто за рішенням лікарів доглядає за людиною, яка потребує постійного догляду. Відстрочка залишиться для усиновителів, опікунів дітей-сиріт, а також батьків, які мають трьох і більше дітей, патронатних вихователів. Тобто для таких категорій ми фактично все залишаємо, як було раніше. Єдине, що змінили – у однієї недієздатної особи може бути лише один опікун, який отримає відстрочку від призову», – пояснив Веніславський.

Він додав, що питання щодо відстрочки для викладачів шкіл, технікумів і вищих навчальних закладів, розглядатиметься на засіданні за участі представників Міністерства освіти України.

Раніше народний депутат і член оборонного комітету Федір Веніславський заявив, що всі громадяни, які вперше отримали інвалідність II та III групи з початку широкомасштабної війни, мають пройти переогляд.