UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законопроєкти Зеленського про множинне громадянство лише погіршать ситуацію для власників кількох паспортів – Магера

Чинний закон про громадянство краще захищає права власників іноземних паспортів.

Експерт з конституційного права та колишній заступник голови ЦВК Андрій Магера вважає, що ті, хто дуже радів, що в майбутньому зможуть мати не один паспорт, коли прочитають президентські законопроєкти про множинне громадянство, зрозуміють, що у разі їх ухвалення ситуація буде набагато гіршою, ніж вона є сьогодні.

“Чинний закон про громадянство краще захищає права власників іноземних паспортів, ніж подані президентом зміни до українського законодавства”, - зазначив у бесіді з ZN.UA експерт.

Він каже, що якщо сьогодні якийсь український громадянин, володар угорського, польського, російського чи румунського паспортів, балотується на виборах, то, попри інформацію про те, що він є громадянином іншої країни, ЦВК все ж таки реєструє його кандидатом.

"Адже доти, доки президент не видав указ про припинення громадянства України цієї особи, вона користується всіма правами та свободами громадянина нашої країни", - зазначив Магера.

Читайте також: Законопроєкт Зеленського встановлює не визначені Конституцією цензи на реалізацію пасивного та активного виборчого права – Коцюруба

Детальніше про те, до яких обмежень мають готуватися біпатриди, читайте у статті Володимира Кравченка Подвійне громадянство в Україні: що потрібно знати про ідеї Зеленського”.