UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законний відпочинок: особливості відпусток та вихідних під час воєнного стану

В літній період багато українців хочуть відпочити.

Незважаючи на війну, яку розпочала Росія проти України, багато українців планує літні відпустки. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, які ж особливості та обмеження встановлені стосовно часу відпочинку та відпусток.

Читайте також: Відпустка за графіком: чи має право роботодавець виплати «відпускні» після виходу працівника на роботу

При визначенні тривалості щорічних відпусток враховується робота у святкові і неробочі дні, які передбачені ст. 73 КЗпП. Нагадуємо, відповідно до ст. 78-1 КЗпП, яка діє в мирний час, святкові і неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток не враховуються.

Проте, ця норма працює виключно при визначенні тривалості щорічної відпустки і соціальної додаткової відпустки на дітей. Тобто, якщо на період щорічної відпустки або соціальної додаткової відпустки на дітей припали святкові або неробочі дні, визначені у ст. 73 КЗпП, то на ці дні така відпустка продовжується, але святкові або неробочі дні не оплачуються. На час воєнного стану ці відпустки не продовжуються.

Тривалість щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік. Якщо тривалість щорічної відпустки працівника більша, ніж 24 дні, її різниця переноситься на період після скасування воєнного стану. Обмеження тривалості відпустки - право, а не обов’язок роботодавця.

Роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Виняток:

Працівник може брати відпустку без збереження заробітної плати більше 15 днів на рік. У мирний час діяло обмеження до 15 днів.

Працівник, який:

має беззаперечне право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів. Відпустка більшої тривалості також може надаватися, але у такому разі необхідне погодження роботодавця.

При цьому час перебування у такій відпустці «за свій рахунок» не зараховується до страхового стажу та стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

В Україні трудові відносини між роботодавцем і працівником регулюються законом. Так, відповідно до закону № 2136-ІХ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" встановлено порядок надання працівникам відпустки без збереження заробітної плати. Нагадаємо, на яких підставах та на який термін надається відпустка за власний рахунок під час війни.