UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закон про освіту опублікований в офіційній пресі і вступить в силу з 28 вересня

За межами України найбільше дискусій викликало мовне питання. Однак закон передбачає докорінну реформу освіти, 12-річну школу і підвищення зарплат вчителям.

Закон "Про освіту" опублікований у виданні Верховної Ради "Голос України" і вступить в силу з 28 вересня.

Закон передбачає, що повна середня освіта триватиме 12 років і складатиметься з початкової освіти тривалістю 4 роки, базової середньої освіти тривалістю 5 років, яку отримують в гімназії, і профільного середньої освіти тривалістю 3 роки, яке отримують в ліцеї або закладах професійної освіти. Навчання в школі діти можуть починати в 6 або 7 років (крім дітей з особливими освітніми потребами).

Профільна середня освіта (старші класи школи) може бути двох напрямків - загальноосвітнім і професійним. Загальноосвітнє передбачає поглиблене вивчення окремих предметів з урахуванням потреб і здібностей учня. Професійна освіта передбачає більшу орієнтованість учня на потреби ринку праці з урахуванням його здібностей.

Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти починається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти - 1 вересня 2022 року і для профільного середньої освіти - 1 вересня 2027 року.

Верховна Рада доручила Кабміну забезпечити з 2018 по 2023 року поетапне збільшення мінімальної зарплати вчителя до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних (на даний момент – 6 736 грн).

Згідно ст. 7 закону, починаючи з 1 вересня 2018 року дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

З 5-го класу діти будуть починати вчитися державною мовою, а мову національної меншини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, то нею можливе викладання однієї або декількох дисциплін. Для дітей, які зараз навчаються мовами нацменшин, передбачений перехідний період до 1 вересня 2020 року. Ці діти будуть отримувати середню освіту з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, які вивчаються українською мовою, а з 2020 року повинні перейти на навчання державною мовою.

Детальніше про новий закон "Про освіту" читайте у інтерв'ю міністра освіти Лілії Гриневич в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".