UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захід не стане знімати санкції з РФ в обмін на проведення виборів в ОРДЛО - Клімкін

Позиція Європи щодо антиросійських санкцій все ще залишається єдиною, стверджує український міністр закордонних справ.

Євросоюз не готовий зняти з Росії санкції в обмін на проведення виборів у зайнятих проросійськими терористами населених пунктах Сходу України, стверджує глава МЗС України Павло Клімкін.

Як зазначив міністр в ході спілкування з журналістами, європейські дипломати демонструють повне розуміння української позиції. Незважаючи на наявність у ЄС окремих голосів, бажаючих частково зняти санкції і подивитися на реакцію Кремля, переважна частина європейського співтовариства все ще має намір продовжувати санкційний тиск на Росію до повного виконання нею своєї частини Мінських угод.

На думку Клімкіна, в Європі повинні розуміти, що подібний підхід до зняття санкцій марний через його невідповідність "змісту, логіці та часовим рамкам" санкційного тиску на РФ.

Читайте також: Клімкін виключив можливість федералізації України

Закон про вибори в окремих районах Донецької та Луганської областией обговорювався на останньому засіданні політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську 10-го березня. Детальніше про перспективу і значення цих виборів можна почитати в статті Сергія Рахманіна "Ходіння по мінському полю" зі свіжого номера газети "Дзеркало Тижня. Україна".

Санкції проти Росії вводилися США, Євросоюзом та деякими іншими країнами (Австралією, Японією, Канадою, Норвегією і так далі) в декілька етапів у 2014 році. Після анексії Криму США і ЄС ввели персональні санкції проти політиків та інших громадян Росії і України, які відповідальні за підрив територіальної цілісності України. Санкції більш високого рівня - економічні, були введені влітку 2014 року (ряд економічних санкцій США ввели ще навесні), після агресії Росії на сході України, на Донбасі.

В Росії збиток від західних санкцій у даний момент оцінюють у чверть трильйона доларів.