UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: що потрібно взяти військовозобов'язаному до навчального центру

Там вони отримують необхідні навички.

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Військовозобов’язані, які не служили в армії та не мають бойового досвіду, проходять попередню підготовку у навчальних центрах.

Читайте також: Мобілізація в Україні: що змінилося для чоловіків, які доглядають або утримують осіб з інвалідністю

Військово –політичний експерт Дмитро Жмайло розповів, що потрібно взяти з собою до навчального центру, пише «Главком».

Він нагадав, що базова військова підготовка (БЗВП) є фундаментальним елементом у підготовці особового складу в українських Збройних Силах. Саме на цьому етапі людина, яка потрапила в армію, проходить шлях від цивільного до військовослужбовця.

БЗВП є першою сходинкою у становленні військового. У цей період рекрут (саме у такому статусі майбутні військовослужбовці проходять навчання) отримує знання з основ військової теорії, фізичну підготовку та практичні навички, необхідні для ефективної діяльності на полі бою незалежно від посади та спеціалізації, яку він отримає у подальшому. Вона дозволяє кожному військовослужбовцю оволодіти фундаментальними військовими навичками та вміннями, що є основою для подальшого професійного зростання та спеціалізації.

Що треба взяти до навчального центру

Експерт склав перелік речей, які потрібно взяти мобілізованим, спираючись на досвід осіб, які проходили підготовку.

Він нагадав, що не варто одразу купувати собі військове спорядження, броню, військову форму тощо.

«Все необхідне для проходження БЗВП видає навчальний центр, а після проходження курсу вже безпосередньо бригада, в якій військовослужбовець буде проходити службу, доукомплектує спорядження відповідно до норм, деякі бригади можуть замінити ваше наявне спорядження. Тому тільки після потрапляння в бригаду є сенс задуматись, що потрібно буде докупити або замінити, залежно від посади та специфіки виконання бойових завдань», — пояснив він.

До навчального центру точно варто взяти:

Також по можливості варто взяти додаткові трекінгові черевики. Також можна взяти додатковий комплект військової форми польової, але виключно піксель в піксельному камуфляжі.

Ще у 2023 році в Україні затвердили нові правила військового обліку. Згідно з ними, на облік обов’язково мають стати юнаки у рік, коли їм має виповнитися 17 років. Нагадаємо, що чекає тих, хто цього не зробить.