UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: кого з інвалідів можуть призвати з 1 серпня

В Україні триває воєнний стан.

Через повномасштабну агресію Росію, в Україні оголошена загальна мобілізація. Нещодавно в країні продовжили дію воєнного стану до 9 листопада 2024 року. В цей період мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Навесні в Україні ухвалили закон про мобілізацію. Видання «УНІАН» розповіло, чи можуть чоловіків з інвалідністю призвати на службу у серпні.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть вручити повістку при перетині кордону

Чи можуть мобілізувати осіб з інвалідністю з 1 серпня

Відповідно до закону, не передбачено призов на військову службу чоловіків з інвалідністю, незалежно від групи. Мобілізація інвалідів за новим законом (сюди входить і мобілізація інвалідів 3 групи, і мобілізація інвалідів 2 групи) залишається добровільною. Але група інвалідності має бути підтверджена висновком військово-лікарської комісії (ВЛК) – лише в цьому разі буде можлива відстрочка від призову.

Чоловіки, які мають інвалідність II і III групи, що були встановлені після 24 лютого 2022 року, зобов'язані впродовж 9 місяців пройти повторну перекомісію ВЛК – щоб підтвердити групу інвалідності. Інвалідність першої групи підтверджувати не потрібно, оскільки вона передбачає серйозні захворювання, тому мобілізація інвалідів I групи не проводиться.

У випадку, якщо ВЛК не підтверджує інвалідність, тобто, військовозобов'язаний не буде визнаний особою з інвалідністю, то його можуть мобілізувати на військову службу.

Читайте також: В Резерв+ з'явиться можливість отримати електронне направлення на ВЛК – Чорногоренко

Кому не потрібно проходити перекомісію під час війни

Іноді чоловікам з інвалідністю проходити перекомісію не потрібно, навіть якщо її було отримано після 24 лютого 2022 року:

Не потрібно підтверджувати інвалідність особам, яким вона встановлена з дитинства.

Раніше фахівці Адвокатського об’єднання «Бачинський та партнери» розповіли, з якими хворобами можна звільнитися з ЗСУ.