UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: хто не має права вручати повістки

Зараз їх отримують чоловіки призовного віку.

Через військову агресію Росії в Україні оголошено загальну мобілізацію, під час якої чоловіки віком від 18 до 60 отримують повістки.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть призвати до армії обмежено придатних чоловіків

Юристи пояснили, хто має право це робити згідно українському законодавству, пише «Фокус». Адвокат АО "Місечко та Партнери" Ірина Усіченко наголосила, що за законом повістки не можуть вручати військовослужбовці та співробітники Національної поліції України.

"Представники поліції, Збройних сил України, територіальної оборони не мають права виписувати повістки, а лише можуть супроводжувати уповноважених осіб під час вручення вже складених військкоматом повісток", — зазначила вона.

Не можна передавати повістку і через батьків, дружину чи знайомих військовозобов'язаного. Вручення повісток близьким родичам призовника не вважається врученням такої повістки особі, на яку складено повістку. Але військкомати можуть зобов'язати роботодавців вручити повістки своїм працівникам. Таке правило стосується як роботодавців, які є державними органами, так і роботодавців, які є звичайними підприємцями.

В Україні повноваження на вручення повісток мають співробітники територіальних центрів комплектування (ТЦКСП), керівники підприємств, де працює військовозобов'язаний, представники органів місцевого самоврядування.

Як повідомив адвокат, арбітражний керуючий ЮФ "Ілляшев і Партнери" Олександр Камша, законодавством чітко не перераховані місця та обставини вручення повісток. Проте слід завжди пам'ятати, що повістка – це обов'язково письмовий документ, який повинен мати підпис та печатку посадової особи, відповідальної за оформлення конкретної повістки. Отже, повістки не можуть бути надіслані на електронну пошту, месенджери на телефоні і може бути вручена тільки особисто.

Юристи зазначають, що вручення повісток на вулиці, громадському транспорті чи автомобілі, на якому військовозобов'язаний проїжджає блокпост, не суперечить законодавству. Крім військкомів, керівників організації чи підприємства, де працює військовозобов'язаний, вручати повістки також уповноважені представники навчальних закладів, де проходить навчання військовозобов'язаний, а також голови об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Якщо людина отримала повістку, то це не є гарантією того, що її мобілізують. Нагадаємо, які види повісток є в Україні і чим вони відрізняються.