UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи зможуть жінки, що стали на військовий облік, виїздити за кордон

Наразі постановка на військовий облік обов'язкова лише для жінок-медиків.

У вересні  Верховна Рада України ухвалила за основу закон про добровільний військовий облік жінок. Відповідно до нього, для жінок затверджено список професій, які відповідають бойовим спеціальностям, але їх представниці можуть стати на облік лише за власним бажанням. Виключенням є жінки-медики, які мають це зробити обов'язково.

Читайте також: Мобілізація в Україні: де можуть вручити повістку

Помічник адвоката АО «ЮК «АРЕС», член Ради Комітету Асоціації правників України (АПУ) з міграційного права, юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов'язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом Владислав Зайцев в ексклюзивному коментарі ZN.UA пояснив, чи можуть закрити виїзд з країни жінкам, які стали на військовий облік.

"Жінка, яка стане на військовий облік, вважатиметься військовозобов'язаною, і матиме ті ж права та обов'язки, що і військозобов'язані чоловіки. Статус військовозобов'язаної передбачатиме перебування у запасі збройних сил, національної гвардії чи інших військових формувань.

Військовозобовʼязані жінки, як і чоловіки, відповідно до Закону України «Про військовий обовʼязок і військову службу» мають обовʼязки та обмеження, що повʼязані з військовим обліком, зокрема, не змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Вищенаведене полягає в тому, що військовозобов’язаним заборонено покидати межі країни без дозволу у воєнний час. Тому, для військовозобов’язаних жінок, як і для чоловіків, під час воєнного стану виїзд за кордон обмежений".

Він зазначив, що це не стосується тих жінок, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Перелік визначений ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зокрема:

Нагадаємо, зараз у Збройних Силах України служать понад 40 тис. жінок. Вісім тисяч жінок обіймають офіцерські посади і понад п'ять тисяч жінок перебувають у районах, де ведуться активні бойові дії.