UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка з судимістю

Отримання повістки не означає обов’язкову мобілізацію.  

 Через військове вторгнення РФ, в Україні оголошена загальна мобілізація, під час якої чоловіки призовного віку отримують повістки. Адвокати Ірина та Владислав Леонови пояснили, чи можуть мобілізувати чоловіка, що має судимість, та як йому діяти, якщо він отримав повістку.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи законне вручення повістки чоловіку, що перебуває на лікарняному

Вони пояснили, що відповідно до п.6 пп 6 ст.37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які:

Згідно абзацу 14 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації  інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках. До таких осіб, як правило, відносяться , зокрема ті хто був виключений з військового обліку.

Отже, якщо особа має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, то вона підлягаєте виключенню з військового обліку.

Якщо вона отримала повістку, то така особа має прийти до військкомату та мати при собі документи, які підтверджують судимість. Це можуть бути:

 Додатково при собі необхідно мати паспорт та військово-облікові документи. Під час уточнення даних у військкоматі необхідно повідомити про наявність цієї обставини,  написати заяву про виключення з військового обліку та додати до неї  зазначені документи.

Після розгляду заяви та документів, таку особу виключають з військового обліку та зроблять відповідну відмітку у військовому квитку.

Нагадаємо, які документи слід взяти з собою у військкомат.